Бюджетні підряди в Одесі віддають новій фірмі, засновник якої має сумнівне минуле

01 серпня 2024 р. 13:18

Бюджетні підряди в Одесі віддають новій фірмі, засновник якої має сумнівне минуле

Фото: РБК-Україна

Виконавцем бюджетних підрядів в Одесі з нещодавніх пір стала фірма, засновник якої міг бути причетним до схеми з ухилення від сплати податків. Про це свідчать платіжні доручення, опубліковані на Єдиному веб-порталі використання публічних коштів.

Так, створене у лютому 2024 року ТОВ "Перспектива 2025" за п’ять місяців існування уклало договорів зі структурними підрозділами і комунальними установами Одеської міської ради майже на 2 мільйони гривень. Види робіт наступні: складання і коригування проектно-кошторисної документації, а також авторський нагляд за ремонтом споруд. Замовниками виступили управління капітального будівництва, централізовані освітянські бухгалтерії Пересипського і Київського районів.

ТОВ "Перспектива 2025" зареєстроване в офісному-центрі в Одесі по вулиці Бугаївській, номер офісу прихований. Керівником і засновником підприємства вказаний мешканець села Долинське Подільського (колишнього Ананьївського) району Ігор Мигалатьєв.  

Згідно з даними аналітичної системи Youcontrol, раніше він також був власником трьох товариств з обмеженою відповідальністю: "Експрес-постач", "Друкарський буктрейд" (колишня назва "Одесабуктрейд") і "Маліона плюс".


Фірми Ігоря Мигалатьєва. Джерело: Youcontrol

24 березня 2023 року слідчий суддя Київського районного суду м. Одеси надав дозвіл детективам теруправління Бюро економічної безпеки на здійснення обшуків у ТОВ "Експрес-постач" і "Одесабуктрейд" у межах розслідування кримінальної справи про ухилення від сплати податків на додану вартість. Протягом майже всього 2021 року ці фірми, як зазначено в ухвалі, здійснювали фіктивні фінансово-господарські операції з третьою компанією – ТОВ "Проектміськбуд", яке систематично вигравало бюджетні будівельні тендери. Таким чином, казна могла недорахуватися податку більш ніж на 3 мільйони гривень.

За результатами розслідування цього провадження Малиновський районний суд Одеси розглянув обвинувальний акт стосовно екс-керівника ТОВ "Проекміськбуд" Ігоря Ященка. Проте від кримінальної відповідальності він був звільнений через те, що в результаті повністю сплатив податковий борг, визнав свою провину і щиро розкаявся.

Для інформації: Ігор Мигалатьєв вийшов із числа засновників ТОВ "Експрес-постач" 13 липня 2021 року, а з ТОВ "Друкарський буктрейд" ("Одесабуктрейд") – 28 вересня 2023-го. ТОВ "Перспектива 2025" він з чистого аркуша зареєстрував у лютому цього року і одразу почав отримувати бюджетні підряди.

Варто також додати, що у 2018 році Ананьївський районний суд Одеської області частково задовольнив позов Приватбанку щодо стягнення з Ігоря Мигалатьєва 27 тисяч гривень заборгованості за кредитом, взятим у 2013-му. На цей час він уже був засновником і директором ТОВ "Експрес-постач".


Позов Приватбанку до Ігоря Мигалатьєва. Джерело: Судова влада

 Кількома місяцями пізніше приватний виконавець примусово стягував з Ігоря Мигалатьєва кошти за фінансовими зобов’язаннями перед іншим банком –  "ПУМБ".

Читайте також: Подарунки, букети, годинники: на що витрачали мільйони бюджетні установи Одещини

Андрій Соков