Двоє шахраїв намагалися виманити в фігуранта справи Злочевського майже 2 мільйони доларів

11 листопада 2022 р. 09:58

Двоє шахраїв намагалися виманити в фігуранта справи Злочевського майже 2 мільйони доларів

Фото: НАБУ

Детективи Національного антикорупційного бюро розслідувань затримали двох осіб, які підбурювали обвинуваченого у корупційній справі що розглядається у Вищому антикорупційному суді, до підкупу правоохоронців, повідомляє Інтент з посиланням на Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру. 

Їм інкримінують шахрайство та пропозицію хабаря службовій особі. Як стверджують у прокуратурі, в 2020 році ці двоє вперше звернулись до одного з підозрюваних, а згодом обвинуваченого у резонансній справі щодо спроби підкупу керівництва САП та НАБУ за закриття кримінального провадження за підозрою колишнього міністра екології та природних ресурсів.

Прикриваючись нібито зв’язками у НАБУ, САП та ВАКС, зловмисники намагались переконати особу сплатити понад 1,8 мільйон доларів США для позивного вирішення питання щодо укладення угоди з прокурором та уникнення покарання за вчинений злочин. 

Зловмисників затримано на "гарячому", одразу після одержання ними частини обумовлених коштів - 50 тис. дол. США. 

Раніше Вищий антикорупційний суд повернув прокурору Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) обвинувальний акт стосовно колишнього міністра екології Миколи Злочевського. 

У січні 2022 року Вищий антикорупційний суд України обмежив ексміністра екології Миколу Злочевського та його захист у строках на ознайомлення з розслідуванням НАБУ і САП до 28 лютого включно.

У серпні 2020 року адвокат міністра екології й природних ресурсів часів Януковича Миколи Злочевського Петро Бойко заявив, що оскаржив постанову про оголошення його в розшук.

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура 10 серпня того ж року оголосили в розшук колишнього міністра екології та природокористування Миколу Злочевського.

1 липня 2020 року прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та детективи Національного антикорупційного бюро повідомили про підозру в організації надання неправомірної вигоди заступнику генерального прокурора-керівнику САП та директору НАБУ колишньому міністру екології та природних ресурсів України Миколі Злочевському.