Фейки пропаганди про страх чоловіків отримати повістку

30 січня 2023 р. 17:56

Фейки пропаганди про страх чоловіків отримати повістку

Зображення: БезБрехні

У день початку повномасштабної агресії російської федерації Президент України Володимир Зеленський підписав Указ № 69/2022 "Про загальну мобілізацію". Від того часу тема повісток є популярною для маніпуляцій та "вкидів" у російської пропаганди.

Ми вже писали про те, як у псевдоукраїнських одеських telegram-каналах активно поширюються різні вкиди про "облави на мобілізованих" та "повістки у лікарнях". Останнім часом з’явився ще один різновид цих фейків – візуальних. У них використовують незвичайні фото чи відео для того, аби підтримувати напруження щодо цієї теми, примусити чоловіків відчувати тривогу, хвилюватися.

Ми часто чуємо: "Краще один раз побачити, ніж сто разів почути". Світлини мають із цим висловом безпосередній зв’язок, адже можуть бути доказом якоїсь події, нести в собі позитив, негатив або небезпеку. На підсвідомому рівні ми сприймаємо світлину як беззаперечний факт. Тому цим можуть скористатися, і тоді вона стає інструментом маніпуляції.

22 січня 2023 року одночасно в telegram-каналі "Канал Форт", який є придатком telegram-каналу "Типичная Одесса" та "Ху…вая Одесса", які позиціонують себе як одеські, а насправді є проросійськими й потрапили в перелік ворожих telegram-каналів, зʼявилася одна й та сама світлина з різними підписами: "как сходить в магазин и не получить повестку" та "одесские резервы".

Сама по собі світлина не є фейком, але разом з дописом – це маніпуляція. Цю світлину використано з метою штучно сконструйованого смислу для потрібного замовнику трактування певної ситуації.

С першого погляду світлина разом з дописом виглядають як жарт, але жарт далеко не невинний.

По-перше, нагадаємо, що в Україні діє воєнний стан і проводиться загальна мобілізація згідно з Указом Президента України “Про загальну мобілізацію” http://surl.li/emeop, Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” http://surl.li/emeox, а також Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу http://surl.li/emepa

У цих законодавчих актах зазначено, що повістку до Територіального центру комплектування (ТЦК) та соціальної підтримки (колишні військкомати) можуть видати громадянину України будь-де: за місцем проживання, на роботі, на вулиці чи блокпосту. Крім працівників ТКЦ, це можуть бути співробітники місцевих адміністрацій або підприємства, де працює українець чи українка.

По-друге, цитата Президента України використана не за призначенням, що свідомо спотворює її сенс. 22 січня Володимир Зеленський разом із колишнім Премʼєр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном спілкувалися зі студентами КНУ імені Тараса Шевченка. На цій зустрічі Президент України зазначив, що найважливішим ресурсом української армії є особовий склад, який потрібно берегти. http://surl.li/epbrq

"Люди не просто важливі, а найважливіші", – сказав він.

Відповідаючи на запитання студентів щодо поповнення особового складу українського війська, президент повідомив, що військове керівництво отримало завдання створити резерви, щоб захисники мали змогу відновлювати сили після бойових дій.

"Тому що це складно з різних причин – і поранення, і психологічний стан. Він має бути нормальний", – наголосив Володимир Зеленський.

Як видно з повної цитати та обставин, за яких Володимир Зеленський її наголосив, Президент України не коментував відвідування магазину ким би то не було, стиль одягу або роботу касира, і це не могло бути новинним приводом.

По-третє, з того, як одягнені люди на світлині, можна зробити висновок, що вона зроблена влітку, а поширювати в псевдоукраїнських telegram-каналах та у російських ЗМІ її почали лише з 23 січня цього року. Зі світлини не можна зрозуміти, чому саме так одягнений чоловік, тобто це може бути його власний смак, настрій або будь-який інший привід. Тобто вочевидь, що і вона не була інформаційним приводом.

ВИСНОВОК:

  • Світлина та цитата не мають одна до одної жодного відношення, їх поєднали та навмисно використали для маніпуляції.
  • Пропаганда ворога продовжує експлуатувати тему мобілізації, намагаючись поширити невдоволення громадян, для чого педалюються емоції, на кшталт чоловіка в незвичному одягу.
  • Для отримання достовірної інформації не користуйтеся анонімними telegram-каналами, а тільки офіційними джерелами, які роз’яснюють те чи інше питання, правдиво надають не тільки цитату тієї чи іншої офіційної особи, а й обставини, за яких вона була наголошена.

Матеріал підготовлено виданням "Інтент" в рамках ініціативи Мережа проєктів з протидії дезінформації