Миколаївоблтеплоенерго вчергове вирішило шукати будівника мережі теплопостачання

21 липня 2024 р. 11:53

Миколаївоблтеплоенерго вчергове вирішило шукати будівника мережі теплопостачання

Фото: ОКП "Миколаївоблтеплоенерго"

Комунальне підприємство "Миколаївоблтеплоенерго" знову шукає підрядника для будівництва нової підземної магістральної теплової мережі централізованого теплопостачання. Минулого разу торги на понад п'ятсот мільйонів були скасовані.

Так, згідно з даними системи публічних закупівель Prozorro черговий аукціон було оголошено 18 липня 2024 року. Очікувана вартість закупівлі складає 513 мільйонів 029 тисячі 251 гривню, що не відрізняється від суми у першому аукціоні. Роботи мають бути виконані до 1 грудня 2024 року.

За проєктом передбачається будівництво нової тепломережі попередньо ізольованою трубою з перенесенням її з проїзної частини на зелену зону та встановленням нової запірної арматури на всі відгалуження.  

Вперше тендер на будівництво мережі теплопостачання "Миколаївоблтеплоенерго" оголосило 1 березня 2024 року, але торги було скасовано.

Тепломагістраль на Пограничній вулиці є головною артерією мережі Миколаївської ТЕЦ та водночас її найбільшою проблемою. Знос труб тут – понад 80%. Тільки за останні два роки було виявлено понад 30 розривів. Саме аварії на цій вулиці стали однією з причин зриву ТЕЦ опалювального сезону у 2023-2024 роках.  

Переможцем процедури закупівлі тоді став консорціум "Енерджі Буд" з пропозицією у 441 мільйон гривень. 

Останній був зареєстрований у Дніпрі лише за 3 місяці до оголошення миколаївського тендеру. Проте засновниками консорціуму, за даними аналітичної системи YouControl, є потужне НВП "Укртрубоізол" з групи родини Краснопольських та харківський "Нафтогазмонтаж" Василя Шкробтака.

Підприємства, пов’язані із "Укртрубоізолом", брали участь у постачанні труб для КП "Теплопостачання міста Одеса" за завищеними цінами

Проте минулого разу на процедуру торгів пішли скарги та вони не відбулися.

Згідно з рішенням Антимонопольного комітету, скаржник заявив, що учасник не відповідає декільком кваліфікаційним критеріям. Одна з них - наявність фінансової спроможності.

Обсяг річного доходу учасника становить 499 мільйонів 873 тисячі гривень, що є менше ніж очікувана вартість предмета закупівлі. Також скаржник зазначив, що строк дії робочих сертифікатів менший, ніж строк виконання робіт, і це є підставою для відхилення пропозиції переможця.

У документі - 34 сторінки, де комісією докладно розглядається кожна скарга.

Так чи інакше, комісія Антимонопольного комітету України постановила зобов'язати "Миколаївоблтеплоенерго" скасувати рішення про визначення консорціуму "Енерджі Буд" переможцем процедури закупівлі.

Раніше у Миколаєві торги на реконструкцію котельні за понад 63 мільйони гривень виграла компанія, яка діяла у змові, щоб привласнити тендерні кошти.

Як вважали правоохоронці, шляхом зловживання своїм службовим становищем, з метою заволодіння частиною коштів, особи КП "Житомиртеплокомуненерго" та ТОВ "Спецтермомонтаж-енерго" внесли в документи завищені у два рази ціни на будівельні роботи.

Також тендер на реконструкцію котельні у Миколаєві віддали компанії, яка звинувачувалась у привласненні коштів ЮНІСЕФ - дитячого фонду ООН. Переможцем торгів стало товариство "Укрспецсервіс". 

Всі судові справи, в яких фігурує товариство позначені 2024 роком. Це - 40 адміністративних, 74 господарських та 52 кримінальних судових справ. Одна з кримінальних справ привертає особливу увагу, бо стосується завищення цін на закупівлю. Справа була розглянута судом 21 травня поточного року.

Анна Бальчінос

Анна Бальчінос