Миколаївська ТЕЦ відхилила дешеві пропозиції підрядників

22 червня 2024 р. 13:14

Миколаївська ТЕЦ відхилила дешеві пропозиції підрядників

ФОТО: Миколаївська ТЕЦ

Миколаївська ТЕЦ підписала договір з компанією на розробку техніко-економічного обґрунтування реконструкції ТЕЦ за 13,9 мільйона гривень попри вказівку Антимонопольного комітету.  

Про це повідомило видання Nikcenter з посиланням на інформацію у системі Prozorro.

Під час аукціону енергетики обрали донецьку фірму "Теплоелектропроект", попри дорожчу на 4 мільйони гривень пропозицію у порівнянні із конкурентами та зауваження Антимонопольного комітету.

Закупівля проводилася у березні у форматі відкритих торгів з особливостями, яка дозволяє замовнику призначити переможцем одного учасника.

Але на торги подали пропозиції чотири проєктних організації, між якими точилася жвава боротьба. Під час аукціону ціна розробки ТЕО впала із 19,8 до 10 мільйона гривень.

Але Миколаївська ТЕЦ відхилила три пропозиції учасників, які пропонували виконати роботу за суму близько 10 мільйонів, та обрала переможцем НДІ "Теплоелектропроект", хоча він пропонував надати послуги за 13,9 мільйона гривень.

Одним з аргументів вибору замовника стало те, що донецький інститут надав комплект документів про наявність в нього програмного комплексу для гідравлічного розрахунку теплових мереж. Водночас в тендерній документації вказано, що розробляється ТЕО без теплових мереж.

Київський науково-дослідний інститут "Енергопроект", один з учасників аукціону, оскаржив це рішення в АМКУ. Антимонопольний комітет дійшов висновку, що на ТЕЦ припустилися помилки, відхиливши пропозицію киян, та вимагав скасувати призначення "Теплоелектропроект" переможцем.

Миколаївці 14 травня скасували рішення про перемогу донецького інституту, а наступного дня вчергове відхилили пропозицію АТ КІЕП. Витримавши тривалу паузу, 16 червня Миколаївська ТЕЦ підписує угоду із "Теплоелектропроектом".

Наразі результати тендеру перевіряє Південний офіс Державної аудиторської служби.

Донецький проєктно-розвідувальний та науково-дослідний інститут "Теплоенергопроект" є структурною одиницею ПАО "Донбасенерго". За даними аналітичної системи YouControl, останнє входить до бізнес-групи донецького бізнесмена Едуарда Бондаренка "СЛАВ груп". 

Попри тривалу історію, "Теплоелектропроект" не може похизуватися успіхами на ринку держзакупівель, переважно працював на замовлення приватного бізнесу. Контракт із Миколаївською ТЕЦ – його найбільший успіх на закупівлях. З 2008 по 2024 рік підприємство заробило на тендерах усього 45 мільйонів 196 тисяч 391 гривню.

На початку березня  "Миколаївоблтеплоенерго" оголосило конкурс  для будівництва нової підземної магістральної теплової мережі централізованого теплопостачання по вулиці Погранічній. На всі роботи готові витратити понад 500 мільйонів гривень.

За проєктом передбачається будівництво нової тепломережі попередньо ізольованою трубою з перенесенням її з проїзної частини на зелену зону та встановленням нової запірної арматури на всі відгалуження.  

У лютому Виконком узгодив інвестиційну програму ПрАТ "Миколаївська ТЕЦ" на 2024 рік. На її реалізацію піде понад 57 мільйонів гривень. Основні цілі інвестпрограми це: зниження теплових втрат при транспортуванні теплової енергії, забезпечення надійності теплопостачання та зниження обсягів виконання ремонтних робіт на ділянках тепломагістралі у центральній частині міста.