Оновлено! Миколаївводоканал вирішив придбати сонячний генератор за вісім мільйонів

27 жовтня 2024 р. 18:55

Миколаївводоканал вирішив придбати сонячний генератор за вісім мільйонів

ФОТО: Dream

Комунальне підприємство Миколаєва вирішило придбати коштовний сонячний генератор. На це визначили витратити майже вісім мільйонів гривень.

Про це повідомив Центр публічних розслідувань з посиланням на екосистему Dream.

Ініціатором проєкту виступило комунальне підприємство "Миколаївводоканал".

Мета проєкту полягає в забезпеченні підприємства надійним, екологічним та економічно ефективним джерелом енергії для зменшення залежності від традиційних енергоресурсів, зниження операційних витрат та зменшення викидів парникових газів.

Згідно з описом проєкту, використання сонячної енергії дозволить підприємству стабілізувати енергопостачання, особливо у критичних ситуаціях, таких як перебої в централізованій подачі електроенергії.

Загальний бюджет проєкту становить 7 мільйонів 877 тисяч 960 гривень.

Скриншот: Dream

Ключові завдання:

  • Встановлення автономної системи сонячної генерації для забезпечення електроенергією ключових об'єктів підприємства;
  • Оптимізація витрат на енергоспоживання;
  • Підвищення енергетичної незалежності МКП "Миколаївводоканал".
  • Сприяння екологічній стійкості через зменшення викидів СО2 та інших забруднювачів.

Проєкт спрямований на розвиток екологічно чистої та стійкої енергетичної системи для підтримки стабільної роботи критичної інфраструктури міста. 

 Наразі зазначено, що проєкт знаходиться у статусі реалізації, але потребує фінансування.

Скриншот: Dream

Також у Миколаєві вирішили встановити сонячні станції на дахах теплопунктів. Це забезпечить додаткове джерело чистої енергії для потреб місцевої інфраструктури. Планується встановлення сонячних електричних станцій потужністю по 15 кВт кожна на дахах центральних теплових пунктів ОКП "Миколаївоблтеплоенерго". Усього встановлять 34 сонячні станції.

Проєкти з автономного енергозабезпечення міста не зупиняються. Так, у двох багатоповерхівках Миколаєва вирішили встановити теплові пункти. На це запланували витратити майже 150 мільйонів гривень. Планується встановлення індивідуальних теплових пунктів в багатоповерхових житлових будинках мікрорайону Намив та у Корабельному районі.

Ще заплановано будівництво енергокомплексу, який забезпечить місто резервним джерелом теплопостачання. Планується будівництво енергогенеруючого комплексу на біомасі для забезпечення резервного джерела теплопостачання котельні ОКП "Миколаївоблтеплоенерго". На проєкт виділили понад вісімсот мільйонів гривень. 

Анна Бальчінос