Мільйони заощаджень й компенсація: що декларує миколаївський нардеп Чорноморов

15 березня 2024 р. 12:00

Мільйони заощаджень й компенсація: що декларує миколаївський нардеп Чорноморов

Фото: Facebook

Миколаївський нардеп Артем Чорноморов у Верховну Раду прийшов з бізнесу – він є засновником та керівником ТОВ "СмартАгрі", компанії, яка займається навчанням співробітників аграрних підприємств. Згідно з останньою декларацією, депутат-мільйонер орендує житло за бюджетні кошти, а жінка з дітьми — будинок в Німеччині.

"Центр публічних розслідувань" дізнався, як змінився майновий стан колишнього бізнесмена, дослідивши його фінансові звіти.

Так у 2019 році Чорноморов отримав 893,3 тисячі гривень доходу. З них 700 тисяч – дохід від відчуження рухомого майна. 

Заощаджень разом зі збереженням дружини тоді було 3,6 мільйона гривень.

У 2020 році заробітна плата нардепа склала 500,9 тисячі гривень, а його з дружиною заощадження збільшились на 312,8 тисячі гривень й склали 3,9 мільйона гривень.

Читайте також: Кім подарував дружині коштовний годинник, а вона відкрила рахунок в іспанському банку

Наступного, 2021 року, Чорноморов отримав 1,2 мільйона гривень: 546,8 тисячі – заробітна плата й 872 тисячі – компенсаційні виплати пов'язані із виконанням депутатських повноважень. Причому грошові активи в родини зменшились на 159,3 тисячі гривень й склали 3,7 мільйона гривень. Про видатки в цій декларації не вказано.

В перший рік повномасштабної війни нардеп отримав 477,6 тисячі гривень заробітної плати й 781,2 – компенсаційної виплати пов'язаної із виконанням депутатських повноважень. 

З нерухомості Чорноморов з 2019 року декларує будинок у Миколаєві площею 95,3 квадратних метра та 0,25 гектара землі в Покровці.

У 2021 році з’являється ще одна ділянка землі на 0,06 гектара, але не у власності, а для використання землі, на якій розташований житловий об'єкт.

В цьому ж році нардеп вказує, що орендує номер в готельному комплексі "Національний" управління справами апарату Верховної ради України. Але суму, в яку обійшовся державі номер не вказує. Як писали ЗМІ у 2020 році держава компенсувала Чорноморову 2,5 мільйона гривень на оренду житла.

Дружина нардепа Владислава в тому ж році винаймає квартиру в Миколаєві за 8 тисяч гривень.

У 2022 році вона з дітьми орендує будинок в Німеччині, а депутат – номер в готелі "Національний". З власною нерухомістю в них без змін – земельна ділянка в Покровці та будинок й земля під ним в користуванні.

Щодо транспортних засобів, то депутат з 2019 року має Lexus RX 350 та Chevrolet Camaro RS, який у 2020 році змінив на BMW 518I 1980 року. При цьому за скільки продав Chevrolet не вказав, а ось BMW придбав за 49 тисяч гривень.

Читайте також: Заступник голови Миколаївської облради придбав мотоцикл, а дружина отримала матдопомогу

Олеся Ланцман