МОЗ зобов'язали оприлюднити договори на закупівлю вакцин за позовом одеського журналіста

28 січня 2023 р. 14:22

МОЗ зобов'язали оприлюднити договори на закупівлю вакцин за позовом одеського журналіста

Фото: П'ятий апеляційний адміністративний суд/facebook

П'ятий апеляційний адміністративний суд задовольнив скаргу одеського журналіста Сергія Діброва та зобов’язав Міністерство охорони здоров'я України надати журналісту договори на закупівлю вакцин проти COVID-19.

Про це повідомив Сергій Дібров на своїй сторінці у facebook.

Рішення по справі набрало законної сили 25.01.2023 року та оприлюднено у реєстрі судових рішень. Зокрема в рішенні йдеться:

  • Визнати протиправною відмову Міністерства охорони здоров'я України у наданні інформації на інформаційний запит ОСОБА_1 (Сергій Дібров, - ред.) від 30.06.2021 року.
  • Зобов'язати Міністерство охорони здоров'я України надати ОСОБА_1 (Сергій Дібров, - ред.) публічну інформацію на його інформаційний запит від 30.06.2021 року, з урахуванням висновків суду.
  • Стягнути за рахунок бюджетних асигнувань з Міністерства охорони здоров'я України на користь ОСОБА_1 (Сергій Дібров, - ред.) судові витрати зі сплати судового збору у розмірі 2270,00 грн.

Сергій Дібров влітку 2021 року надіслав запит до МОЗ України, де попросив міністерство опублікувати договори на купівлю вакцин. Міністерство відмовило журналісту.

29 листопада 2021 року Сергій звернувся до адміністративного суду з позовом до МОЗ України в якому просив визнати протиправними рішення відповідача про відмову у наданні публічної інформації за запитом громадянина та зобов'язати МОЗ надати копії документів.

4 жовтня 2022 року суддя Одеського окружного адміністративного суду Марія Аракелян винесла рішення на користь МОЗ. Зараз це рішення скасовано П'ятим апеляційним адміністративним судом.

У своєму повідомлені Сергій Дібров висловив подяку адвокату Дмитрові Бузанову, який представляв його інтереси в суді.

28 березня 2022 року Кабінет Міністрів скасував в Україні поділ на карантинні зони та норму про відсторонення від роботи працівників, що не зробили щеплення проти COVID-19.

15 серпня в Одеській міській раді повідомили, що з початку серпня спостерігається різке зростання кількості захворілих на COVID-19 в Одеській області та загалом по Україні. Директор департаменту охорони здоров'я Одеської міської ради Левон Нікогосян припускав, що Кабінет Міністрів України відновить карантинні обмеження через коронавірус починаючи з маскового режиму.

22 серпня Одеський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я повідомляв, що кількість інфікованих коронавірусом в регіоні зростає, при цьому спостерігається збільшення госпіталізованих на 20%.

28 грудня МОЗ України повідомило, що після восьми місяців російської окупації в Миколаївській області відновлюється вакцинація проти COVID-19. У наявності є вакцини CoronaVac від Sinovac та Comirnaty від Pfizer.