На Миколаївщині вирішили побудувати міст за 160 мільйонів

28 жовтня 2024 р. 12:25

На Миколаївщині вирішили побудувати міст за 160 мільйонів

ФОТО: Укрнет

У Миколаївській області запланували будівництво мосту, яке оцінили у 160 мільйонів гривень. Залучити фінансування громада Вознесенську вирішила від Уряду Франції.

Про це повідомив Центр публічних розслідувань з посиланням на екосистему Dream.

Планується нове будівництво мостового переходу через річку Мертвовід у Вознесенську Миколаївської області. Замовником будівництва виступила Вознесенська громада.

Мета проєкту є забезпечення постійного, безпечного та ефективного транспортного сполучення між центральною частиною міста (ринок, ЦНАП, автовокзал) та районом Болгарка, що розташований на протилежному березі річки. Міст має обслуговувати пішоходів, велосипедистів, автомобільний та громадський транспорт, замінюючи тимчасову споруду (насип).

Також будівництво нового мосту припинить завдання екологічної шкоди від насипу через річище річки, що була терміново споруджена у 2022 році як тимчасова заміна зруйнованому мосту.

Бюджет проєкту складає 160 мільйонів гривень.

Наразі проєкт знаходиться у статусі підготовки та потребує фінансування.

Проєкт складається з кількох етапів та передбачає:

  • Техніко-економічне обґрунтування, в т.ч. геодезичні, геологічні та інші необхідні вишукування;
  • Розробку робочої стадії проєктно-кошторисної документації;
  • Фінансування проєкту;
  • Будівництво та технічний нагляд;
  • Здача в експлуатацію.

За словами ініціаторів, проєкт відповідає Національній транспортній стратегії України до 2030 року та Плану організації мобільності територіальної громади міста Вознесенська. 

5 серпня 2024 року Вознесенська громада направила листа до Міністерства економіки та фінансів Франції із запитом про можливу фінансову та технічну підтримку за участі французьких інжинірингових та виробничих компаній та із застосуванням модульних технологій мостового будівництва.

Також на Миколаївщині оголосили торги на додаткові ремонт мосту, на який вже були виділені значні кошти с бюджету. На цей раз запланували витратити понад 400 мільйонів гривень. Очікується капітальний ремонт мосту на км 174 + 647 автомобільної дороги загального користування державного значення Р-55  Одеса — Вознесенськ — Новий Буг з підходами.

Крім того, на капітальний ремонт транспортної споруди на км 182+884 автомобільної дороги загального користування державного значення Р-55 Одеса - Вознесенськ - Новий Буг запланували витратити понад 500 мільйонів з бюджету. 

Анна Бальчінос