На Миколаївщині затримали керівника Укртрансбезпеки на мільйонних поборах з перевізників, - ДБР

27 лютого 2024 р. 11:21

На Миколаївщині затримали керівника Укртрансбезпеки на мільйонних поборах з перевізників, - ДБР

Фото: ДБР

Керівника Укртрансбезпеки Миколаївської області підозрюють у системних хабарях з перевізників.

Про це повідомили в Державному бюро розслідувань.

Детективи зазначають, що протягом 2023 року та до початку 2024 року виконувач обов’язків начальника Укртрансбезпеки у Миколаївській області налагодив систему поборів з підприємців.

"Він встановив щомісячну "таксу" від 500 грн до 5 тис. грн з перевізника за можливість спокійно працювати при перевезенні товарів областю. Сума залежала від кількості вантажівок у комерсантів. За оперативними даними, за такий "контроль" над безпекою на транспорті посадовець в день отримував щонайменше 50 тис. грн", - повідомили в ДБР.

Посадовця затримали під час отримання хабаря. Наразі фігуранту повідомлено про підозру за 5 фактами вимагання та одержання неправомірної вигоди службовою особою (ч. 3 ст. 368 КК України), вирішується питання щодо обрання запобіжного заходу.

Санкція статті передбачає покарання до десяти років позбавлення волі. Встановлюється повне коло причетних.

Тим часом в Одесі прокурори Одеської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно старшого державного інспектора Управління Укртрансбезпеки в Одеській області за фактом одержання неправомірної вигоди (ч. 3 ст. 368 КК України). 

В пресслужбі прокуратури повідомляється, що держінспектор налагодив корупційну схему за безперешкодний пропуск перевантажених транспортних засобів, уникнення мобільних постів органів контролю та за непритягнення до адміністративної відповідальності.

"Тариф складав 1000 грн з одного нібито перевантаженого автомобіля. За такою схемою посадовець пропустив 22 вантажівки з зерном, оминаючи вагові комплекси Укртрансбезпеки. Держінспектора затримали у січні 2024 року під час одержання чергового хабаря у сумі 7 тис. грн, ще 15 тис. грн він одержав раніше, наприкінці грудня минулого року", - зазначили в відомстві.

Наразі обвинуваченого звільнено з посади. 

Зазначимо, що Державне бюро розслідувань тоді уточнило, що посадовцю платили практично всі зернотрейдери, які перевозили продукцію в порти Одещини. За даними детективів, щомісячно співробітник дорожнього контролю таким чином заробляв щонайменше мільйон гривень.

Ната Чернецька