Нардепка, яка керувала Одещиною, в лідерах за кількістю помічників

30 липня 2024 р. 14:29

Нардепка, яка керувала Одещиною, в лідерах за кількістю помічників

Фото: facebook

В середньому на одного нардепа сьогодні припадає 15 консультантів. У нинішньому парламенті серед помічників членів парламенту 3980 чоловіків (66%) проти 2047 жінок (34%). 4355 людей (72%) працюють на громадських засадах і лише 1672 осіб (28%) — на платній основі. Одеська нардепка Соломія Бобровська опинилася серед лідерів за кількістю помічників.

Про це свідчать дані аналітиків R&D центру YouControl.

Віктор Чорний з "Платформи за життя та мир" серед усіх чинних нардепів залучив найбільше консультантів — 54 людини. 

Депутат від "Слуги Народу" Святослав Юраш за весь період скликання мав 53 помічників.

Депутатові Олександру Фельдману з "Відновлення України" із законотворчістю допомагали 49 людей.

Богдан Торохтій є лідером за кількістю помічників у "Партії За майбутнє" — 45 (32 людини на громадських засадах і 13 на платній основі). 

А от з колегою Торохтія по депутатській групі Ігорем Палицею, ексголовою Одеської обласної державної адміністрації (з 2014 до 2015 року), мали співпрацю 6 осіб. Серед них Олександр Товстенюк, який значиться помічником Палиці у 7-му та 9-му скликанні. Товстенюк був очільником Фонду Ігоря Палиці "Тільки разом" з 2012 до 2021 року. У 2018-му проти нього зняли звинувачення щодо водіння в нетверезому стані. Він є акціонером ПрАТ "МЕТАЛІСТ", що за період 2015-2021 рр. отримало бюджетних коштів від Луцької міської ради та її підрозділів на майже 2,7 млн грн. Ця ж компанія та Олександр Товстенюк фігурують в публікації "Скандал під Луцьком: дитмайданчики робила одна фірма, а платили іншій" за 18.08.2018 року.

Депутат від "Батьківщини" Валерій Дубіль мав 37 людей у своїй команді (29 на громадських засадах і 8 — на платній основі).

У депутатській групі "ДОВІРА" Роберт Горват та Сергій Шахов мали по 33 помічники кожен. 

У "Європейської Солідарності" найбільше консультантів у Михайла Бондаря — 31 помічник, серед яких 27 на громадських засадах і 4 — на платній основі.

Членкиня фракції "ГОЛОС" у Верховній Раді Соломія Бобровська мала 28 помічників (25 на громадських засадах і 3 — на платній основі). Її колега з фракції Кіра Рудик співпрацювала з 15 людьми, зокрема з одеською помічницею Наталею Делієвою. Це дружина Лева Делієва — звукорежисера трупи "Маски" та брата Георгія Делієва, який є художнім керівником трупи "Маски". Пані Делієва є учасницею ТОВ "Комік-трупа "Маски" та керівницею Одеської обласної територіальної організації політичної партії "ГОЛОС".

Нагадаємо, 9 листопада 2016 року – Бобровську призначили виконувачем обов'язків голови Одеської обладміністрації. Тоді вона стала наймолодшою в Україні головою області, на той час їй було 26 років. Перебувала на посаді до 12 січня 2017 року.

Серед позафракційних нардепів найбільше помічників у Миколи Тищенка — 27 осіб (23 на громадських засадах і 4 — на платній основі).

А от серед консультанті-трудоголіків, наприклад, "засвітився" Володимир Полтавський, який допомагає із законотворчістю Михайлові Соколову із "Батьківщини" та був помічником в одеського нардепа Олексія Гончаренка з "Європейської Солідарності". Мар’яна Калиш співпрацює з нардепами зі "Слуги Народу" — одеським Олегом Колєвим та Вікторією Подгорною

Ната Чернецька

Ната Чернецька