Невиконані обіцянки: незавершена реконструкція музейного комплексу Хортиця та нові тендери

18 вересня 2024 р. 13:51

Невиконані обіцянки: незавершена реконструкція музейного комплексу Хортиця та нові тендери

Острів Хортиця. Фото: Вероніка Хорольська

Задля збереження національного заповідника на острові Хортиця на Дніпрі в 2021 році розпочали його масштабну реконструкцію. В 2024 році її планують знову. Наші колеги з запорізького видання SODA дослідили якість вже проведених робіт та те, що хочуть покращити зараз.

У 2020 році Хортиця потрапила до числа обʼєктів "Великого будівництва" президента Зеленського. У 2021 році Національний заповідник оголосив низку тендерів. Загальна вартість тільки основних позицій склала понад 135 мільйонів гривень. Цим коштом мали відновити Музей козацтва, провести будівництво оглядового майданчика, доріжок, майдану «Козацьке Коло». А також зробити терасування крутих схилів, озеленити "Курган Єдності України", встановити знаки для туристичної навігації та відремонтувати пішохідні доріжки "Тарасова стежина".

Першочергово відновити музей мали до серпня 2021 року. Однак згодом замовник і підрядник, ТОВ "ГЕОС-УКБ", уклали низку додаткових угод, щоразу посуваючи терміни. Спочатку через "несприятливі погодні умови та велику кількість опадів" роботи продовжили до кінця серпня. Потім до жовтня, через несвоєчасне надання дозволу на початок робіт Державно архітектурно-будівельною інспекцією України. А у звʼязку з несвоєчасним початком закінчення перенесли вже на кінець 2021 року. Однак і тоді музей не завершили, а продовжили строк дії договору та виконання робіт до березня 2022 року. А також перерозподілили фінансування робіт між роками (2021 рік – 32 мільйони гривень, 2022 рік – 36 мільйони гривень). 

Читайте також: Глибоководний випуск: ціна довготривалого проєкту

У лютому 22-го почалось повномасштабне вторгнення росії в Україну і роботи припинилися взагалі. Відтак їх виконали не до кінця і підрядник не отримав другий транш. Разом з тим, за "переговорною процедурою" уклали ще один договір для виконання додаткових робіт по музею. По ньому тому ж підряднику сплатили 32 мільйони гривень. Оплату провели в останні дні 2021 року. Тож виходить, що загалом за музей сплатили 66 мільйони гривень. І хоча другий транш по основному договору не провели, однак більшість робіт, зокрема з доброустрою, мали виконати ще до початку російського вторгнення.

Журналістки медіа відвідали Музей козацтва, на який виділили найбільше грошей, й побачили незавершені роботи з облаштування підлоги та стін, а також мішки, ймовірно, з будівельним сміттям. Також вони зафіксували незашиті шви, нерівно покладену плитку, тріщини, поржавілі залізні частини, залишені будматеріали тощо.

"Склалося враження, що роботи не тільки "покинули", але й виконали неякісно. Втім вже скоро ці сліди можуть зникнути під час наступної реконструкції", - зазначили в SODA.

Музей історії запорозького козацтва. Фото: Вероніка Хорольська

Генеральний директор Національного заповідника "Хортиця" Валерій Шевченко у коментарі медіа  розповів, що станом на зараз проєкт не завершений, а роботи лише призупинені. 

При цьому, як з'ясували журналістки, у червні 2024 року за ініціативою Запорізької ОДА на майданчику Dream було публіковано проєкт щодо реконструкції Музею історії запорізького козацтва. План реконструкції передбачав ремонт та переобладнання адміністративного корпусу, зокрема роботи з фасадами та утепленням. А також ремонт експозиційних зал та фондосховищ, будівництво бомбосховища, повну заміну інженерних мереж з урахуванням вимог енергоощадження та безбар’єрності. Попередньо вартість реконструкції оцінили вже у 250 мільйонів гривень. 

Олеся Ланцман