Одіозні фірми без конкурсу отримали підряди на будівництво укриттів в Херсоні на майже 300 мільйонів

21 вересня 2024 р. 10:08

Одіозні фірми без конкурсу отримали підряди на будівництво укриттів в Херсоні на майже 300 мільйонів

Фото: Центр журналістських розслідувань

Управління капітального будівництва Херсонської міської ради на цьому тижні без проведення конкурсу уклало три договори на будівництво укриттів у навчальних закладах міста на 294,1 мільйона гривень з ТОВ "Будпостач-СТСВ" та ТОВ "Алсвіт плюс".

Про це Центр публічних розслідувань дізнався з електронної системи публічних закупівель Prozorro.

Перші дві угоди на будівництво захисної споруди на території Херсонської гімназії № 56 та на будівництво укриття на території школи № 41 управління капітального будівництва Херсонської міської ради підписало з ТОВ "Будпостач-СТСВ" 19 вересня. Вартість угод склала 109,1 мільйона гривень та 89,8 мільйона гривень відповідно.  Будівництво фірма має завершити до 1 червня 2025. 

За данними аналітичної системи Youcontrol, ТОВ "Будпостач-СТСВ", з яким КП уклало договір на 11 мільйонів 996 тисяч 55 гривень, на ринку вже понад 9 років. Тоді компанія була зареєстрована у Львові й мала назву "Вектор-СВС". Восени 2023 року, згідно з даними Опендатабот, її місцезнаходження перереєстрували в Івано-Франківську, а нині вона має херсонську реєстрацію. Бенефіціарами ТОВки є мешканець Івано-Франківська Олександр Новохатський, львівянин Віктор Спурза та Олександр Загоскін з Кировоградщини.

Також в Опендатаботі знайшлась одна кримінальна постанова, датована 17 січнем 2024 року. Виявилось, що означено товариство на початку цього року проходила у справі о привласненні бюджетних коштів за попередньою змовою. Органи досудового слідства встановили, що посадові особи, вступивши у змову з підрядними організаціями, серед яких є і ТОВ  "Будпостач СТСВ", можливо здійснюють привласнення та розтрату бюджетних коштів, направлених на капітальний ремонт укриттів та придбання залізобетонних конструкцій для них.

Й третій договір на будівництво сховища на території школи № 55 управління капбудівництво уклало 20 вересня з ТОВ "Алсвіт плюс". Вартість підряду склала  95 мільйонів гривень.  Будівництво вони також мають завершити до 1 червня 2025 року.

ТОВ «Алсвіт плюс» з’явилась на ринку у 2013 році. Компанію заснував грек Георгіос Асіміс. Нині фірмою володіє та керує Олександр Солов’ян із Полтавщини. Раніше журналісти повідомляли, що фірма пов’язана з Михайлом Немировським та Ігорем Еренбургом. Останній є депутатом Полтавської міської ради від партії «За Майбутнє» та очільником бюджетної комісії.

За данними медіа, "Алсвіт плюс" не одноразово ловили на завищенні вартості цін. Так у квітні 2023 року Третя міська клінічна лікарня Полтавської міськради уклала з ними договір на 2,3 щодо ремонту рентгенологічного відділення. Проаналізувавши середньо ринкову вартість вищевказаних будівельних матеріалів правоохоронці встановили, що вона нижча на 850,2 тисячі гривень. 

Фото: Скрін Prozorro

Доречі перевірити вартість будівельних матеріалів, які будуть закуповувати фірми з ринковими, неможливо, адже жодного кошторису від компаній-підрядників цього разу не оприлюднено, лише обгрунтовані ціни. При цьому у ТОВ "Будпостач-СТСВ" ціна тверда, тобто фірма не може її змінити, а в ТОВ "Алсвіт плюс" вона динамічна. А це несе ризики, що 95 мільйонів до червня 2025 року можуть суттєво збільшитись.

Олеся Ланцман