Патріарх путіна був шпигуном у Швейцарії

06 лютого 2023 р. 17:57

Патріарх путіна був шпигуном у Швейцарії

Фото: tagesanzeiger.ch

Газети Le Matin Dimanche та SonntagsZeitung опублікували розслідування стосовно Кирила. Російське посольство в Берні відреагувало обурено, - пишуть закордонні колеги. Тому матеріал заслуговує подвійної уваги. 

Пропонуємо вашій увазі ключові цитати з матеріалу.

З оприлюднених радянських файлів історики та російські журналісти зробили висновок, що Кирило працював на КДБ у Женеві під псевдонімом "Михайлов". Він мав збирати інформацію про членів Всесвітньої Ради Церков і впливати на їхнє ставлення до Радянського Союзу.


Все ще під своїм справжнім іменем Володимир Гундяєв, Кирило приїхав до Швейцарії в 1971 році - і став тут відмінним лижником.
Фото: Twitter

Офіцер КДБ Мельников описує свого тодішнього друга, Кирила, як веселу людину, яка полюбляла вечірки з коньяком і шампанським до ранку, а також любила бувати у швейцарських горах. За словами Мельникова, божий чоловік їздив на кричущому білому седані BMW.

Але як член Виконавчого комітету Всесвітньої ради церков він постійно повертався до Швейцарії з 1975 року. Ще й для розваги, адже Кирило – пристрасний лижник і, за словами очевидців, ще й дуже добре катається.


З брошури про Російсько-Православну Церкву у Швейцарії: Тодішній владика Кирило в оточенні парафіян у Женеві в 1970-х роках.
Фото: ПД

Швейцарська нерухомість має відношення до Кирила: поряд з невеликою церквою в передмісті Женеви Шене-Бужері, на яку в жовтні минулого року було скоєно фарбу, стоїть вілла. У 1987 році його придбала Російська православна церква з благословення та допомоги радянської влади. Сьогодні тут живе племінник Кирила.

Після розпаду СРСР православна церква пережила відродження на початку 1990-х років. Їй терміново потрібні гроші на відновлення повністю знищеної комуністами інфраструктури. Тому нова російська держава надає їй торговельні привілеї: церкві дозволяється імпортувати сигарети та експортувати морепродукти та дорогоцінні камені та залишати собі прибутки. У російському населенні Кирило вважається керівником сигаретної торгівлі - настільки, що його прозвали "Табачник".

Читайте також матеріали про журналістські розслідування: