Підозрюваного у справі про продаж арештованої землі відправлять в СІЗО, поки шукають

15 листопада 2022 р. 10:20

Підозрюваного у справі про продаж арештованої землі відправлять в СІЗО, поки шукають

Вищий антикорупційний суд України обрав запобіжний захід ще одному підозрюваному у справі щодо зловживань та розтрати арештованого майна Національного агентства з менеджменту і розшуку активів (АРМА) на 426 мільйонів гривень, повідомляє Інтент з посиланням на Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру.

"15 листопада 2022 року слідчий суддя ВАКС задовольнив клопотання детективів НАБУ, погоджене прокурором САП, та обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою ще одному підозрюваному у справі щодо зловживання владою та розтрати арештованого майна АРМА на понад 426 млн грн", - йдеться в повідомленні.

Тож після затримання підозрюваного, який зараз перебуває у міжнародному розшуку, та не пізніше ніж через 48 годин з часу доставки до місця кримінального провадження його відправлять у слідчий ізолятор.

Раніше Вищий антикорупційний суд визначив майже 50 тисяч грн застави з покладанням обов'язків адвокатці, яку правоохоронці підозрюють у причетності до зловживань з арештованим майном, переданим в управління Національного агентства з менеджменту і розшуку активів.

Наразі встановлено чотири епізоди злочинної діяльності групи, а саме:

  • Продаж трьох земельних ділянок на Одещині, які були придбані для будівництва магазинів торговельної мережі "Ашан" (реальна вартість яких була зменшена у 18 разів);
  • 2,6 тис. тонн піску річкового середньої та дрібної крупності на Київщині (зменшено вартість більш ніж у 6 разів порівняно з ринковою);
  • Понад 4,5 тис. тонн карбаміду (вартість зменшено майже в 5 разів);
  • Продаж зерна, крупи, олійних культур (зменшено вартість у 4 рази). 

5 жовтня детективи Національного антикорупційного бюро України також повідомили про підозру адвокату, одному з учасників злочинної схеми з продажу за заниженою вартістю майна, що було арештовано в межах кримінальних проваджень та передано в управління АРМА.

У листопаді 2019 року Державне бюро розслідувань (ДБР) відкрило кримінальне провадження, підозрюючи у розтраті майна Auchan в Одесі Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА), яке через торги продало ділянки ТОВ «Пелучо» за 4 мільйони 770 тисяч гривень, тоді як їхня оцінна вартість у 50 разів перевищує цю суму.

У вересні того ж року про цю угоду повідомили ЗМІ.