Понад 17 тисяч фірм зі "слідом в рф" потрапили у список кандидатів на націоналізацію - Опендатабот

03 жовтня 2022 р. 15:03

Понад 17 тисяч фірм зі "слідом в рф" потрапили у список кандидатів на націоналізацію - Опендатабот

Ілюстрація: Дніпроград

Опендатабот перевірив дані з Єдиного державного реєстру та підрахував кількість діючих компаній, серед власників, засновників або ж кінцевих бенефіціарів яких є хоча б один громадянин/резидент російської федерації. 

Станом на 24 лютого зафіксовано 17 488 таких компаній. З моменту публікації цього реєстру Опендатаботом у березні 2022 в деяких компаніях частки, що належать резидентам рф, вже були заарештовані або передані Агентству з розшуку та менеджменту активів (АРМА). 

Зокрема, йдеться про Брокард-Україна, фармдистриб'ютора Вента-Лтд, Крюківський вагонобудівний завод, туроператор TUI, виробника чаю Greenfield та кави Jardin, завод напівфабрикатів "Єрмоліно" та Юпітер 9 Агросервіс. Це 7 з топ-10 компаній реєстру Опендатабота за виторгом.

30 вересня Президент України Володимир Зеленський заявив, що на найближчому засіданні Рада має ухвалити законопроєкт про націоналізацію усіх російських активів. Раніше в КМУ заявляли, що Уряд затвердив Указ Президента, яким пропонується конфіскація 903 об’єктів, які належать саме російській державі. 

"Російські власники українських компаній своїми податками продовжують фінансувати війну. Опендатабот пропонує до переліку КМУ додати також частки в українських компаніях, які належать громадянам рф або юридичним особам з рф. Це частки в більш ніж 17 тисячах компаній, що мають певні активи", — коментує Олексій Іванкін, керівник Опендатабота. 

Повний перелік компаній, що мають російських власників знаходиться в реєстрі Опендатабота за адресою та в корпоративних сервісах Опендатабота.

Нещодавно аналітики центру R&D YouControl оприлюднили дослідження, яке виявило, що більше 190 компаній-переможців тендерів на загальну суму понад 985 млн грн мають зв'язки із російською федерацією та республікою білорусь.

Центр публічних розслідувань також неодноразово розповідав про українські компанії, які мають російське коріння. Так, на Івано-Франківщині продовжують функціонувати 111 фірм, пов’язаних з країною-окупантом. Журналісти ЦПР дослідили зв'язки фірм з рф, що займаються лісопереробною промисловістю.

Також ЦПР виявив декілька десятків одеських підприємств-"примар", засновниками яких є одні й ті самі російські компанії.

На Буковині було виявлено 46 пов'язаних з росією компаній, що досі не перебувають у процесі припинення.