Понад 5 тисяч аспірантів, які нібито вступили у попередні роки, внесли до єдиної бази лише цьогоріч

13 вересня 2024 р. 14:06

Понад 5 тисяч аспірантів, які нібито вступили у попередні роки, внесли до єдиної бази лише цьогоріч

Фото: REUTERS

У 2024 році у державному реєстрі Єдиної державної електронної бази з питань освіти (ЄДЕБО) з’явились записи про понад 5 тисяч аспірантів, нібито зарахованих до закладів вищої освіти (ЗВО) у попередні роки.

Про сплеск "нових" аспірантів у вишах йдеться у розслідуванні NGL.media "Аспіранти "заднім числом".

Джерело: NGL.media

Абсолютним рекордсменом за кількістю внесених у ЄДЕБО аспірантів, як з'ясували журналісти медіа, виявився Класичний приватний університет із Запоріжжя, який, за даними МОН, перевищив ліцензований обсяг за два останні навчальні роки на майже 3,5 тисячі осіб. Ректор університету Віктор Огаренко у розмові з NGL.media переконував, що набирати аспірантів поза лімітами вони були вимушені через брак коштів. А щодо внесення найбільшої кількості аспірантів саме у травні, то за його словами, це пов’язано з "труднощами роботи" у Запоріжжі, а також регулярними вимкненнями електропостачання. 

За словами ректора Запорізького національного університету Миколи Фролова, у 2024 році вони вносили людей до бази із запізненням через «людський фактор». А заступник директора державного науково-дослідного інституту інформатизації та моделювання економіки Ігор Гужва розповів, що вони вносили дані аспірантів у ЄДЕБО заднім числом з різних причин, в тому числі через зміну органів управління – інститут перейшов у підпорядкування Фонду держмайна

В.о. ректора Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій Іван Парубчак пояснив це ти, що обійняв цю посаду 7 вересня 2023 року, коли дані про аспірантів вже мали б внести до ЄДЕБО. Каже, не зміг з’ясувати причину такої ситуації. А Ректор Запорізької політехніки Віктор Грешта пояснив, що вони керувалися іншою постановою Кабміну, в якій до січня цього року прямим текстом не була прописана необхідність внесення аспірантів до ЄДЕБО. Як тільки вступила в дію її нова редакція – вони це зробили.

За версією ректора Академії праці, соціальних відносин і туризму Віктора Сухомлина, інформацію в ЄДЕБО вони не вносили нібито тому, що не всі студенти мали повний пакет документів з військового обліку. І тільки тоді, коли всі чоловіки-аспіранти оновили свої дані в ТЦК і СП, академія почала вносити їх до бази.

Як пояснив у коментарі NGL.media адвокат Євген Филипець, нині значна кількість аспірантів втратила право на відстрочку, через постанову №560 від 16 травня 2024 року, яка визначила довідку з ЄДЕБО єдиним документом, що може слугувати документальною підставою для оформлення відстрочки.

"ТЦК та СП ставляться до цього дуже формально і значна категорія осіб, яка не може надати ці довідки, отримують відмову", – каже Филипець.

Олеся Ланцман