Правоохоронці зацікавилися підрядником ремонту укриття на Херсонщині

28 серпня 2024 р. 08:09

Правоохоронці зацікавилися підрядником ремонту укриття на Херсонщині

Фото: investigator.org.ua

Слідчий суддя Херсонського міського суду надав поліцейським доступ і можливість вилучення речей і документів, що стосуються поточного ремонту найпростішого укриття для колективного захисту населення у селі Дар’ївці. Ідеться про проектно-кошторисну документацію, акти виконаних робіт, дефектні акти, видаткові накладні тощо.

Дві відповідні ухвали опубліковані в реєстрі судових рішень, повідомляє ЦПР.

Тендер на більш ніж 4 мільйони гривень Дар’ївська сільська рада оголосила ще у листопаді минулого року. Єдиним учасником, а, відповідно, і переможцем, стало херсонське ТОВ "Будівельна фірма "Сотий дім". Підприємство запропонувало ціну в 4,2 мільйони гривень, а договір сторони підписали 15 грудня. Після цього було укладено низку додаткових угод про перенесення термінів виконання робіт, остання з яких датується 31 липня цього року.

За версією слідства, тендер проведений з порушенням законодавства "Про публічні закупівлі" і пропозиція учасника мала бути відхиленою через невідповідність вимогам документації замовника. Згідно з матеріалами справи, "ТОВ "Будівельна фірма "Сотий дім" проводить господарську діяльність з будівництва об`єктів, що за класом наслідків (відповідності) належать до об`єктів з середніми (СС2) наслідками" (тут і далі – цитати з ухвали). 

Натомість, відповідно до держстандартів (ДСТУ), "найпростіші укриття складають фонд захисних споруд цивільного захисту і належать до засобів колективного захисту, а тому … для сховищ цивільного захисту (цивільної оборони), незалежно від місця розташування, місткості та класу захисту потрібно встановлювати клас наслідків (відповідальності) не менше ніж ССЗ – значні наслідки".

На думку правоохоронців, сільрада мусила оголосити торги на капітальний ремонт, а не на поточний. Слідчі припускають, що такі дії були спрямовані в обхід обмежень, встановлених законодавством про публічні закупівлі.

У межах виконання договору замовник встиг перерахувати виконавцю понад 400 тисяч гривень. Цю суму поліцейські розглядають як можливу розтрату бюджетних коштів.

Згідно з даними системи Youcontrol, засновницею і власницею ТОВ "Будівельна фірма "Сотий дім" є херсонка Ірина Сабадаш. 10 січня 2023 року вона рекламувала у своїх соцмережах "команду спеціалістів, яка надає послуги із захисту вікон від обстрілів і мародерства". Тоді жінка писала: "Зашиваємо вікна, фасади, вітрини, ремонтуємо покрівлю".


Допис Ірини Сабадаш зі сторінки facebook

Водночас, ТОВку Ірина Сабадаш офіційно зареєструвала лише через два місяці.


ТОВ "БФ "Сотий дім" зареєстроване 12.04.2023. Скрин: Youcontrol

Протягом минулого року "Сотий дім" отримав у Херсоні бюджетних підрядів на загальну суму в 3,5 мільйони гривень. Замовниками виступили: обласна митниця, комунальна аварійно-рятувальна служба і відділ з питань цивільного захисту міськради.

Своєю чергою, Дар’ївська сільрада уклала з "Сотим домом" вже три договори щодо ремонтів найпростіших укриттів, але жоден з них ще не виконаний повністю. Загальна сума зобов’язань по цим угодам складає понад 26,5 мільйонів гривень. Раніше журналісти знайшли переплати в опублікованих замовником кошторисах.

Читайте також: Укриття-сховища Одещини: хто заробив найбільше на безпеці з початку 2024

Андрій Соков