Реконструкція школи на Миколаївщині планувалась з 2017 року: на що пішли кошти з бюджету

21 жовтня 2024 р. 13:25

Реконструкція школи на Миколаївщині планувалась з 2017 року: на що пішли кошти з бюджету

ФОТО: Dream

У Миколаївській області шукають фінансування на коригування реконструкції школи. Реконструкції навчального закладу почалась ще у 2017 році. 

Про це повідомив Центр публічних розслідувань.

Так, згідно з даними екосистеми Dream планується реконструкція Воскресенської ЗОШ по вул. Горького,66 в смт Воскресенське Вітовського району Миколаївської області (коригування).

Ініціатором проєкту виступив Відділ освіти, культури, молоді та спорту Воскресенської селищної ради Миколаївської області. Наразі проєкт знаходиться у статусі реалізації, але потребує фінансування.

Мета проєкту - створення сприятливих та безпечних умов для процесу навчання дітей, забезпечення якісного освітнього процесу.

Згідно з описом проєкту, в умовах реформи децентралізації пріоритетним завданням об’єднаних територіальних громад є підвищення якості життя та соціальних послуг в громаді, зокрема й освітніх. Актуальність проєкту полягає в збереженні наявних конструкцій та реконструкції аварійного корпусу школи для подальшого навчання дітей в належних умовах, а також в забезпеченні дотримання температурного режиму у школі, виконання санітарних норм та поліпшення якості збереження енергоресурсів.

У рамках реконструкції будівлі заплановано низку заходів для покращення її технічного стану та забезпечення безпеки. 

Бюджет проєкту складає 37,3 мільйона гривень. Капітальні витрати становлять 29 мільйонів, операційні - 8,3 мільйона гривень. 

Згідно з даними системи публічних закупівель Prozorro, реконструкцію школи запланували ще у 2027 році. Аукціон на виконання проєктних робіт по об’єкту: "Реконструкція Воскресенської ЗОШ по вул. Горького, 66 в смт. Воскресенське Вітовського району Миколаївської області" був проведений у грудні 2017 року. На це витратили 156 тисяч 517 гривень. 

У жовтні 2019 року Воскресенська селищна рада оголосила торги на реконструкцію Воскресенської ЗОШ. На це планувалось витратити 18 мільйонів 252 тисячі 966 гривень. Але торги не відбулись через причину подання для участі в торгах менш ніж двох тендерних пропозицій. 

У листопаді 2019 року торги були оголошені знову. За підряд на аукціоні змагались три товариства. Перемогу здобуло ТОВ "ІВЕКО-БУД" з пропозицією у 17 мільйонів 772 тисячі 809 гривень. Угоду з товариством розірвали у травні 2020 року. Причиною розірвання угоди було вказано - за результатами моніторингу закупівлі. 

Але Воскресенська селищна рада, не втрачаючи надії, оголошує третій аукціон на реконструкцію школи. Цього разу вони готові витратити 24 020 616. Джерелом фінансування виступив Державний фонд регіонального розвитку, зазначено і співфінансування з місцевого бюджету.

Впродовж всіх торгів на закупівлю надходили скарги, цей випадок також не був виключенням. Але торги відбулись, за тендер змагались аж 8 компаній. Переможцем було визначено ТОВ "Ніковіта". Остання додаткова угода з товариством датована 18 жовтнем 2021 року. І в неї знову йдеться про розірвання договору. До речі, може воно і до кращого, бо означено товариство фігурувало у журналістському розслідуванні, правда, вже пізніше, у 2023 році. 

Чи знайдуть фінансування на цей довготривалий проєкт, чи відбудеться реконструкція школи у повному обсязі - питання залишаються відритими. Наразі проєкт знову потребує фінансування. 

Також у Баштанській територіальній громаді Миколаївській області вирішили побудувати укриття на території двох ліцеїв. На проєктну документацію заплановано витратити  близько трьох мільйонів гривень. Орієнтована тривалість виконання робіт складає 2 місяці. 

Нещодавно на Миколаївщині уклали угоду на ремонт укриття, будівництво якого запланували ще у 2019 році. На це з бюджету виділили понад 19 мільйонів гривень. Тендер виграло товариство, яке було зареєстровано майже рік тому, але це не завадило бенефіціару фірми заробити понад 40 мільйонів гривень на державних тендерах. 

Анна Бальчінос