Оновлено! Резервне опалення: у Миколаєві планують збудувати енергокомплекс за 800 мільйонів

07 жовтня 2024 р. 12:25

Резервне опалення: у Миколаєві планують збудувати енергокомплекс за 800 мільйонів

ФОТО: ЕкоПолітика

У Миколаєві запланували будівництво комплексу, який забезпечить місто резервним джерелом теплопостачання. На проєкт виділили понад вісімсот мільйонів гривень.

Про це свідчать дані екосистеми цифрового відновлення DREAM.

Так, планується будівництво енергогенеруючого комплексу на біомасі для забезпечення резервного джерела теплопостачання котельні ОКП "Миколаївоблтеплоенерго".

Загальний бюджет будівництва складає 810 мільйонів гривень. Орієнтована тривалість будівництва становить 60 місяців. Наразі проєкт знаходиться у стадії підготовки, тож джерела фінансування поки не зазначені. 

Згідно з описом проєкту будівництва енергогенеруючий комплекс на біомасі складатиметься з ключових компонентів, що забезпечують ефективне перетворення біомаси на тепло. Основний процес – спалювання біомаси (деревної тріски, соломи, відходів) у спеціальних котлах для генерації тепла, яке подається до системи опалення.

Біомаса зберігатиметься на майданчику, проходитиме підготовку (подрібнення, сушіння), а потім подаватиметься до котлів конвеєром. Котли будуть водогрійними з високою ефективністю та низькотемпературним спалюванням для зменшення викидів. Система очищення димових газів включатиме циклонні фільтри, систему десульфурації та каталітичні нейтралізатори. Тепло подаватиметься до системи ОКП "Миколаївоблтеплоенерго" через теплообмінники, а автоматизована система управління контролюватиме параметри теплопостачання.

Раніше Миколаївводоканал запланував провести аукціон на реконструкцію мережі водопроводу. На це вирішили витратити понад вісім мільйонів гривень з бюджету. Так, реконструкцію водопроводу мають провести по вул. Адмірала Макарова від вул. Соборної до вул. Наваринської. Всі ремонтні роботи обраний підрядник має завершити до 31 липня 2025 року.

Кім того, у місті запланували побудувати станції тимчасової стоянки та зарядки міського електротранспорту. На це з бюджету виділили понад сім мільйонів гривень. Замовником робіт виступив "Миколаївелектротранс". Переможець має надати інформацію про досвід виконання аналогічного договору за предметом закупівлі та рекомендаційний лист.

А Виконавчий комітет Вилківської міської ради Ізмаїльського району Одеської області оголосив відкриті торги на проведення проєктно-вишукувальних робіт з реконструкції водопровідних очисних споруд у місті. Максимальна сума, яку замовник готовий заплатити за роботу підряднику, обмежена 4 млн 682 тис. грн. Джерело фінансування - місцевий бюджет. Очікується, що розробка проєкту буде завершена до кінця 2024 року.

Анна Бальчінос