Розберуть за 5 мільйонів: у Миколаєві запланували відбудувати психоневрологічне відділення

23 червня 2024 р. 12:11

Розберуть за 5 мільйонів: у Миколаєві запланували відбудувати психоневрологічне відділення

ФОТО: Dream

Департамент архітектури та містобудування реалізовує нове будівництво  психоневрологічного відділення КНП "Миколаївський обласний центр психічного здоров'я". На демонтаж старих будівель планують витратити понад п’ять мільйонів гривень.

Про це свідчать дані екосистеми Dream.

Ініціатором проєкту виступила Миколаївська міська рада.

Згідно з описом з початку повномасштабного вторгнення росії на територію України значно зросла кількість осіб, які отримують стаціонарне лікування.

Якщо у 2022 році було 3000 пацієнтів, то у 2023 вже 5450 осіб. Це приводить до того, що лікарня вимушена скорочувати орієнтовні терміни перебування таких пацієнтів на стаціонарному лікуванні з 3-х тижнів до 1,5-2-х тижнів. Тому виникла потреба у будівництві нової будівлі для підвищення якості та ефективності надання психіатричної та наркологічної допомоги. 

У суму проєкту, а це - 5 мільйонів 525 тисяч 112 гривень - входить будівництво, проєктно-вишукувальні роботи та авторський нагляд.

На сьогодні фінансування підтверджено на 3 мільйони з державного бюджету. Більше джерел фінансування не з’явилось. 

На послуги з виготовлення проєктно-кошторисної документації по об’єкту підписали угоду з товариством "АРХ ДИЗАЙН" на 1 мільйон 470 тисяч гривень.

На будівельно-монтажні роботи, на які витратять 4 мільйони 043 тисячі 136 гривень, підписано договір з товариством "ДАРІСБУД". Згідно з угодою, будівництво має бути завершено до 31 грудня 2024 року.

Авторський нагляд по об’єкту також буде виконувати товариство "АРХ ДИЗАЙН" за 11 тисяч 976 гривень.

Згідно з документацією проєкту, плануються не скільки будівництво, стільки - підготовка до нього. Так, відповідно до завдання підрядник має підготовити земельні ділянки, зробити огорожу будівельного майданчика, видалити дерева та пні та повністю демонтувати залишки зруйнованих будівель та споруд. Як свідчать дані кошторису тільки демонтаж старих будівель коштуватиме 2 мільйони 929 тисяч 850 гривень.

Товариство  "ДАРІСБУД" було зареєстровано у 2019 році зі статутним капіталом у 10 тисяч гривень. Власниками є Курбатов Дмитро Валерійович, Талай Олександр Іванович та Хардікова Тетяна Сергіївна.

Згідно з даними YouControl у період 2020-2023 років товариство на державних тендерах заробило близько 30 мільйонів гривень. Якщо у 2020 році загалом у товариства було два основних замовники, то у 2023 до замовників приєднався і Департамент архітектури та містобудування Миколаївської міської ради.

Миколаїв та область від початку війни перебували під постійними обстрілами та авіабомбардуваннями, що призвело до значних пошкоджень інфраструктури, включаючи медичні заклади

У вересні 2022 року вибухова хвиля від обстрілів суттєво пошкодила Центр первинної медико-санітарної допомоги №4: було вибито вікна та двері, пошкоджено стіни, стелю та дах. Завдяки зусиллям благодійних організацій Центр вдалося повністю відновити.

А в миколаївській міській лікарні відновили реабілітаційне відділення. Міжнародні партнери закупили та доставили спеціальне медичне обладнання, в палатах було зроблено ремонт.

У реабілітаційному відділенні медичні послуги можуть отримати військові, поранені внаслідок обстрілів, ті, хто переніс інсульт та інші групи населення, які потребують реабілітаційної допомоги.

Також днями Центр первинної медико-санітарної допомоги №2 отримав новий електромобіль первинної допомоги. Автівку надало Міністерство охорони здоров'я. Під час супроводу пацієнтів медичні працівники первинної ланки потребують додаткової мобільності.

Крім цього, нещодавно миколаївським лікарням передали понад десять тонн медикаментів. Гуманітарний вантаж на суму понад 20 мільйонів гривень прийшов із Франції. люди, які потрапляють до обласних закладів на лікування, за наявності потрібних препаратів серед тих, що передали, зможуть їх отримати абсолютно безплатно.