Розслідувачі показали, як "страждає" від "переслідувань" у Лондоні нардеп Дмитрук

04 жовтня 2024 р. 22:03

Розслідувачі показали, як "страждає" від "переслідувань" у Лондоні нардеп Дмитрук

Фото: Bihus.Info

Журналістам вдалося знайти де саме в Лондоні "осів" нардеп Артем Дмитрук з родиною після втечі з України. Він міняє спортзали, облаштовує нове житло, розважається з дітьми і паралельно транслює в численних ефірах проросійські наративи.

Про це йдеться в сюжеті Bihus.Info.

Дмитрук втік з України до Лондона наприкінці серпня, заявивши, що його родина виїхала кількома днями раніше і що їм усім загрожує небезпека через нібито його захист діяльності УПЦ МП в Україні. Насправді ж тут йому загрожувала підозра у заподіянні тілесних ушкоджень і можливі нові звинувачення в лобіюванні інтересів російських церковників в Україні, а сам виїзд, як встановили журналісти, міг бути не спонтанним, а ретельно і давно продуманим. Так, в Інстаграмі дружини Лондон регулярно з’являвся і 2022-му, і у 2023-му, коли вона їздила туди разом з дітьми. 

Журналістам вдалося встановити, що під час цих візитів родина найімовірніше мешкала в одному і тому ж районі Bermondsey. Тут же дружина з дітьми "засвітилися" вже в липні 2024-го – за місяць до втечі нардепа. І звідси ж дружина Дмитрука постила фотографії на початку вересня, вже після того як вони всі виїхали.

Наприкінці вересня родина нардепа-втікача змінила місце проживання. Так, судячи зі сторіз самого Дмитрука в Instagram, вони гуляють з дітьми в парку Battersey, в однойменному районі. Зовсім поруч знаходиться і спортзал, звідки Дмитрук тепер постить свої вправи зі штангою. 

Дружина ж нардепа опублікувала світлину з прогулянки з донькою, завдяки якій вдалося встановити локацію – двір нового і дорогого житлового комплексу Vista Chelsea Bridge, що якраз розташований між парком Battersea і спортзалом Дмитрука. Інші сторіз показують, що родина облаштовує свій побут в новій квартирі і навіть замовляють з України продукти. 

Все це дисонує з заявами самого Артема Дмитрука про те, що виїзд був спішним, а також про те, що за ним особисто і за його родиною полюють та хочуть їх вбити. Паралельно нардеп почав регулярно записувати власні відео або ж виступати в ефірах інших каналів, транслюючи численні проросійські наративи про "свавілля ТЦК", про те, що "у війну Україну втягнула українська влада" і про те, що в Україні "наші вбивають наших".

Раніше працівники ДБР повідомили про підозру трьом особам, які переправили підозрюваного у нападах на громадян народного депутата Артема Дмитрука через державний кордон до Придністров’я. В Держбюро розслідувань встановили, що Дмитрук 23 серпня 2024 року перетнув кордон у напрямку Республіки Молдови в районі пунктів пропуску Павлівка в зоні відповідальності відділу прикордонної служби "Велика Комарівка" прикордонного загону ДПС України.

Перед тим 25 серпня в Офісі Генпрокурора повідомили про оголошення підозри нардепу Артему Дмитруку. За даними слідства, фігурант під час перебування в Одесі напав на правоохоронця й намагався викрасти в нього зброю. Також підозрюваний скоїв напад на військовослужбовця в Києві, заподіявши бійцю середньої тяжкості тілесні ушкодження. Того ж дня стало відомо, що нардеп виїхав за кордон. ДБР повідомило про порушення кримінальної справи за фактом незаконного перетину кордону чинним народним депутатом.

27 серпня в Молдові заявили, що Дмитрук не повідомив, що є народним депутатом України, коли перетнув кордон із Молдовою. Спікер Ради Стефанчук заявив, що за результатами розслідування парламент прийматиме рішення щодо позбавлення Дмитрука мандата. А 29 серпня стало відомо, що нардепа оголосили в міжнародний розшук. В той же день Печерський районний суд Києва заочно обрав запобіжний захід Дмитруку у вигляді тримання під вартою. Але адвокат нардепа заявив, що Дмитрук виїхав законно.

24 вересня політик заявив, що його затримували правоохоронці в Лондоні, але відпустили. Офіс генпрокурора заявив, що встановив місцезнаходження народного депутата Артема Дмитрука та готує матеріали для його екстрадиції.

Ната Чернецька