Штучно блокували електронну чергу в ЦНАП: поліція повідомила підозру посадовцям Одеської міської ради

12 серпня 2024 р. 22:42

Штучно блокували електронну чергу в ЦНАП: поліція повідомила підозру посадовцям Одеської міської ради

Фото: Нацполіція

Серед підозрюваних — заступник директора одного з департаментів, начальники двох відділів та заступник начальника відділу.

Про це повідомили в Департаменті стратегічних розслідувань Національної поліції України.

Читайте також: Не скандал Міноборони, але: по якій ціні закупали яйця бюджетні установи півдня

За їх інформацією, упродовж 2021-2023 років фігуранти внесли понад 36 000 несанкціонованих змін до системи місцевого ЦНАПу. Відтак громадяни не мали змоги скористуватися послугами у необхідні для них дати. Тепер фігурантам за скоєне може загрожувати до шести років позбавлення волі.

За даними слідства, працівники профільного Департаменту штучно зменшували кількість вільних місць в електронній черзі ЦНАП шляхом внесення несанкціонованих змін в роботі автоматизованої системи. Як наслідок, громадяни не могли отримати послуги в законному порядку у необхідні їм дати та час.

За результатами експертного висновку працівники Департаменту упродовж 2021-2023 років внесли понад 36 000 несанкціонованих змін до системи місцевого ЦНАПу.

На підставі зібраних доказів заступникові директора одного з Департаментів Одеської міської ради та трьом її підлеглим - начальникам двох відділів та заступнику начальника відділу - повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 27 ч. 3 ст. 362 та ч. 3 ст. 362 (Несанкціонована зміна інформації, яка оброблюється в автоматизованих системах, вчинені особою, яка має право доступу до неї, за попередньою групою осіб) Кримінального кодексу України.

Поліцейські провели обшуки за місцями проживання та в офісних приміщеннях фігурантів, де вилучили мобільні телефони, комп’ютери, офіційну документацію та "чорнові" записи.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Раніше поліція повідомляла про корупційну схему з видачі водійських посвідчень, яка працювала в Херсонській та Миколаївській областях.

Ната Чернецька