Оновлено! Сидів на двох стільцях: топпосадовця Адміністрації судноплавства засудили за корупцію

06 серпня 2024 р. 09:30

Сидів на двох стільцях: топпосадовця Адміністрації судноплавства засудили за корупцію

Фото: Мінінфраструктури

Національне агентство з питань запобігання корупції у липні 2024 року склало низку протоколів про адміністративні правопорушення щодо етичної поведінки, запобігання та врегулювання конфлікту інтересів.

Також суди ухвалили кілька рішень за матеріалами НАЗК, повідомили в відомстві.

Так, за складеним НАЗК протоколом Приморський районний суд м. Одеси визнав винним у вчиненні адміністративного правопорушення, пов’язаного з корупцією (ст. 172-4 КУпАП), заступника начальника Управління інспекції Адміністрації судноплавства. Він впродовж пів року обіймав ще й посаду директора одного з приватних підприємств, чим порушив обмеження щодо суміщення та сумісництва.

Як зазначається в постанові суду, з 2 березня по 29 серпня 2023 року посадовець був директором приватного підприємства "Агростар Ч". В судовому засіданні адвокатка посадовця просила суд закрити провадження через відсутність складу адміністративного правопорушення, посилаючись на те, що Олександр Чернявський ще до моменту призначення на посаду заступника директора Департаменту контролю суден Адміністрації судноплавства звільнився з посади директора приватного підприємства. Тож за час перебування на посадах заступника директора Департаменту контролю суден Адміністрації судноплавства та заступника начальника Управління начальника відділу організації контролю суден Управління інспекції Адміністрації судноплавства, не виконував повноваження директора, не отримував будь-якого доходу від зайняття посади директора в ПП "Агростар Ч".

Але прокурори просили визнати посадовця винним оскільки останній після призначення на посаду державного службовця не припинив своїх повноважень як директор комерційного підприємства протягом 15 днів із моменту призначення на посаду державної служби, чим вчинив пов`язане із корупцією правопорушення й наполягали на призначенні штрафу в розмірі трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, у сумі 5,1 тисячі гривень на користь держави з конфіскацією отриманого доходу від такої діяльності.

Зрештою суд погодився із прокурорами. 

Також, за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 172-4 КУпАП (порушення обмежень щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності), складено протоколи стосовно:

  • начальника відділу освіти, культури, спорту та охорони здоров'я Скадовської районної державної адміністрації (поряд із займаною посадою працювала за сумісництвом в міжнародному фонді);
  • співробітника Прилуцького районного відділу поліції Головного управління Національної поліції в Чернігівській області (займався підприємницькою діяльністю, будучи членом фермерського господарства).

Також протокол про адміністративне правопорушення складено стосовно судді Лохвицького районного суду Полтавської області, яка, діючи в умовах реального конфлікту інтересів, розглянула цивільну справу за позовом своєї матері. Дії судді кваліфіковано за ч. 2 ст. 172-7 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП).

Читайте також: Шуби та персні з діамантами: що задекларували найбагатші голови судів Одещини

За вчинення аналогічного адміністративного правопорушення складено протокол стосовно начальника Департаменту документального забезпечення Національної поліції України. Він не повідомив про наявність конфлікту інтересів та, діючи в умовах реального конфлікту інтересів, упродовж 2022-2023 років ініціював матеріальне заохочення підлеглого, з яким має родинні зв‘язки та перед родиною якого має заборгованість за договором позики.

Галицький районний суд м. Львова наклав адміністративне стягнення на начальника відділу департаменту Львівської обласної державної адміністрації. Службовець в різні періоди обіймав посаду директора двох TOB.

Раніше заступник начальника Регіонального сервісного центру ГСЦ МВС у Миколаївській області задекларував Bitcoin на 100 мільйонів гривень, наявність яких під час проведення повної перевірки Національною агенцією з запобігання корупції він не підтвердив.

Ната Чернецька

Ната Чернецька