Трьом заступникам одеського мера оголосили підозри у хабарництві

09 грудня 2022 р. 11:56

Трьом заступникам одеського мера оголосили підозри у хабарництві

Зображення: Інтент

Прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та детективи Національного антикорупційного бюро оголосили про підозри у хабарництві та участі у злочинній організації трьом заступникам Одеського міського голови.

Як повідомляють у САП, йдеться про першого заступника мера Михайла Кучука, виконувача обов’язків заступника міського голови Одеси – керівника апарату виконавчого комітету Одеської міської ради Олега Бриндака, та заступницю міського голови Одеси Світлану Бедрегу

Місцеперебування першого заступника міського голови Одеси наразі не встановлено. 

За даними слідства, у ході досудового розслідування встановлено, що з осені 2021 року учасники злочинної організації контролювали питання забудови в міста Одеса, розпорядження коштами місцевого бюджету, діяльність комунальних підприємств та їхню взаємодію з приватним сектором ринку.

Для реалізації злочинних дій вони, за даними прокурорів, налагодили процес систематичного підкупу службових осіб Одеської міської ради, які забезпечували прийняття необхідних рішень. 

Так, відповідно до зібраних доказів установлено, що Олег Бриндак  упродовж листопада 2021 року – серпня 2022 року одержав неправомірну вигоду на загальну суму понад 2,4 мільйони гривень за вчинення дій в інтересах злочинної організації, зокрема за забезпечення ухвалення земельною комісією рішень про відведення землі під будівництво наперед визначеним особам. 

У свою чергу Михайло Кучук та Світлана Бедрега, за ствердженням слідчих, отримали від організаторів злочинної організації 900 та 300 тисяч гривень відповідно.

Михайло Кучук зокрема за версією слідства контролював діяльність підпорядкованих управлінь - головних розпорядників коштів та надавав їх керівникам вказівки про призупинення розрахунків за ремонт доріг у місті. Такі дії створювали умови для отримання злочинною організацією неправомірної вигоди від підрядника за поновлення виплат.

Також слідчі зазначають, що він позитивно голосував у складі виконавчого комітету за рішення, якими встановлювалися тарифи на поводження із твердими побутовими відходами у місті Одесі та про зміни до бюджету, що відповідали інтересам злочинної організації. 

Загалом на сьогодні про підозру повідомлено шістьом учасникам злочинної організації. Слідство триває. Встановлюються інші особи ймовірно причетні до діяльності цієї злочинної організації.  

Між тим раніше повідомлялося, що бізнесмен Борис Кауфман, заарештований рішенням Вищого антикорупційного суду (ВАКС) за підозрою у створенні злочинної організації, яка тримала під контролем чиновників Одеської міськради, вийшов під заставу 129 мільйонів гривень.

7 грудня ВАКС обрав бізнесмену запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави. Так само як й колишньому депутату Верховної Ради, якого вважають співорганізатором угруповання та їхній довіреній особі.

Нардеп має сплатити 124 мільйони гривень, а довірена особа - 19,8 мільйонів.