У Миколаєві вирішили відновити зелений фонд через пошкодження насаджень

19 вересня 2024 р. 15:25

У Миколаєві вирішили відновити зелений фонд через пошкодження насаджень

ФОТО: Громадське

У Миколаєві на озеленення міста запланували витратити понад три мільйони гривень. Відновити зелений фонд міста вирішили через пошкодження та знищення насаджень. 

Про це свідчать дані системи публічних закупівель Prozorro.

Замовником виступило комунальне підприємство "Миколаївські парки". Очікувана вартість закупівлі складає 3 мільйони 500 тисяч гривень. Призначення закупівлі зазначено як оновлення зеленого фонду на об'єктах благоустрою.

Так, збираються придбати: Липа крупнолиста - 12 одиниць, Клен Гіннала - 6 одиниць, Ясень золотистий - 65 одиниць, Бирючина звичайна - 13 380 одиниць. А також планується придбати кущі: Барбарис Тунберга - 1028, Паддуб гостролистий - 48, Тис ягідний - 824 одиниць.

Початок аукціону заплановано на 26 вересня. Рослинність має буди доставлена не пізніше 31 жовтня 2024 року. 

 Дерева повинні бути віком не менше 4 років та мати висоту від 2 метрів.  Чагарники повинні мати розвинену кореневу систему та відповідати зазначеним породам та мати висоту не менше 40 сантиметрів. Посадковий матеріал дерев та чагарників, який висаджується на об’єктах озеленення населених пунктів, повинен відповідати державним стандартам, бути добре зволожений без шкідників та хвороб.

Також задля збереження національного заповідника на острові Хортиця на Дніпрі у 2021 році розпочали його масштабну реконструкцію. У 2024 році її планують знову. Першочергово відновити музей мали до серпня 2021 року. Однак згодом замовник і підрядник, ТОВ "ГЕОС-УКБ", уклали низку додаткових угод, щоразу посуваючи терміни.

Недоречні закупівлі бюджетні установи проводять доволі часто: купують вартісні годинники, витрачають бюджет на всілякі грамоти та подяки або закуповують за мільйони рослини, які будуть рости лише рік. Особливо здивування від цих надбань відчувається під час повномасштабної війни. 

Анна Бальчінос