В громаді був хаос, постійно з’являлась дезінформація про висадки десанту, — в Сергіївці згадують перші місяці війни

11 лютого 2024 р. 08:32

В громаді був хаос, постійно з’являлась дезінформація про висадки десанту, — в Сергіївці згадують перші місяці війни

На фото: пошкоджений вибуховою хвилею внаслідок ракетної атаки автомобіль в с.Чабанське Сергіївської громади

Як виживає приморська громада за умов постійних атак ворожих БПЛА та ракет, — розповів виконуючий обов’язки начальника відділу комунальної власності, земельних відносин та ЖКГ Сергіївської селищної ради Одеської області Вадим Мельник під час спілкування з документаторами ініціативи "Трибунал для путіна" в рамках роботи громадської приймальні УГСПЛ в м.Одеса, що працює на базі Одеської обласної організації ВГО "Комітет виборців України".


На фото: Вадим Мельник розповідає про наслідки російських атак на Сергіївську громаду 

У складі Сергіївської громади — вісім населених пунктів. Сама громада є прибережною та туристичною, адже основний напрямок її розвитку — рекреаційний. На території ТГ — велика кількість закладів відпочинку, що приймали на лікування та оздоровлення (до лютого 2022 року - ред.) сезонно або цілорічно як дітей, так і дорослих. На території громади не було та немає жодних військових об’єктів.  Але з початку повномасштабного вторгнення громаді довелося пережити жахливі обстріли цивільних об’єктів.

Ракетна атака влітку 2022 року на смт Сергіївку стала одним із резонансних воєнних злочинів армії рф на території України, що забрала життя 22 людей, ще щонайменше 38 людей зазнали поранень. Загалом у Сергіївській громаді через ракетні обстріли пошкоджено дитячі садки, школи, понад 120  житлових будинків, з них девʼять не підлягають відновленню.

Читайте також: Теракт у Сергіївці: хто з російських військових причетний до вбивств українців (відео)

Повномасштабне вторгнення та виїзд людей

Як і більшість людей, Вадим 24 лютого зустрів удома, з родиною. Але вимушений був відвезти родину в іншу область України, щоб більш-менш забезпечити їхню безпеку. А сам повернувся на робоче місце в Сергіївку.

За його словами, спочатку в громаді був хаос, постійно з’являлась дезінформація про можливі висадки десанту, військові дії поблизу громади. Люди були налякані, всі кудись бігали, шукали укриття.

Представники місцевої влади роз’яснювали жителям, що ані в громаді, ані поруч немає жодних військових російської федерації. Це була певна стабілізація населення, а вже потім забезпечили патрулювання в населених пунктах громади, щоб не було ніяких фактів мародерства.

У таких турботах для громади пройшли лютий та березень 2022 року.

Ракетні обстріли: жертви та руйнація будинків

Перший обстріл відбувся в ніч на 1 липня 2022 року. Російські військові випустили три ракети Х-22, дві з яких влучили в базу відпочинку "Годжи", і одна — в 9-поверховий будинок у центрі смт Сергіївка. Внаслідок цього обстрілу загинули 22 людини, 38 постраждалих було госпіталізовано. Ще були поранені, які просто не звертались до лікарні.

"Було гучно та неочікувано", - згадує пан Вадим. Він сам ночував неподалік від місць влучання ворожих ракет і зразу ж побіг на місце прильоту на базу "Годжи". Там вже перебували лікарі швидкої допомоги, незабаром приїхали й рятівники.

Читайте також: Руїни бази відпочинку та проблемний будинок в Сергіївці: рік після трагедії

"Там були люди, травмовані люди. Ми допомагали дістати їх з-під зруйнованих будівель, доносили до карет швидкої допомоги", - розповідає Вадим Андрійович. 


На фото: зруйнована двома ракетами Х-22 база відпочинку "Годжи" в Сергіївці

У громади всього одна карета швидкої допомоги, вона приїхала першою. А інші їхали з міста Білгорода-Дністровського, що за 20 кілометрів від Сергіївки.

Після того як на базі відпочинку завершили пошук людей і більшість постраждалих вже була передана до рук медиків, пан Вадим пішов на місце прильоту третьої ракети — багатоквартирного будинку. На той момент там вже забрали всіх поранених. Залишились групи волонтерів та рятувальників, які шукали та допомагали діставати загиблих людей з-під завалів.

Ракета Х-22 влучила у фундамент будинку під першим поверхом першого під’їзду. Внаслідок вибуху обвалилися фасад, міжповерхові перекриття з першого по пʼятий поверх у цьому під’їзді, а у всьому будинку завалились міжквартирні та міжкімнатні перестінки. За словами пана Вадима, "заходили на поверх в першому під’їзді, а виходили в третьому".

Дивом залишилася живою родина, яка проживала у квартирі на першому поверсі зруйнованого ракетою під’їзду: "Ракета влучила у фундамент будинку прямо під їх квартирою. Подружжя, чоловік та жінка, їхній неповнолітній син були поранені, але вціліли. Жінка на той момент була вагітною і згодом народила дитинку", — розповідає пан Вадим.

Від здетонованих ракет була настільки велика вибухова хвиля, що в радіусі кілометра від епіцентру немає жодного багатоповерхового будинку, що б не зазнав пошкоджень — відсутнє скління балконів та вікон, пошкоджені дахи, потріскані стіни.


На фото: так у грудні 2023 року виглядає 9-поверховий житловий будинок, у фундамент якого влучила російська ракета

Навесні 2023 року, в травні, російська ракета Х-22 (ймовірно) влучила в набережну Ротерхема, у схил на березі Будацького лиману. Внаслідок вибуху багато об’єктів нерухомого майна, зокрема рекреаційної інфраструктури, зазнали пошкоджень. Але через те, що ракета влучила у берегову смугу, наслідків руйнувань менше, ніж могло б бути, а головне, не постраждали люди.


На фото: Набережна Ротерхема, у схил якої влучила ракета

Влітку, в червні 2023 року, російські військові випустили, ймовірно, ракету "Онікс", яка вибухнула прямо над дахами приватних будинків в селі Чабанське, поряд з Сергіївкою. Село невелике, близько 60 будинків, поблизу немає жодних військових об’єктів. Вибух стався вночі, коли люди спали. Внаслідок вибухової хвилі чотири будинки повністю зруйновані — вони просто розсипались. Ще 48 приватних будинків зазнали різного ступеня руйнувань, наразі вони вже відновлені. Також були поранені уламками скла люди, але обійшлось без загиблих.

 
Фото з архіву жителя с.Чабанське: зруйнований житловий будинок, над яким вибухнула ракета 

Наступного разу армія рф обстріляла в Сергіївці санаторій ім. С.Лазо. Це великий санаторний комплекс, який до повномасштабного вторгнення надавав значний спектр оздоровчих та реабілітаційних процедур. У 2022 та 2023 роках він стояв порожній: через неможливість забезпечити умови для безпечного проживання людей його не експлуатували.

У вересні 2023 року в дах санаторію влучила, ймовірно, протикорабельна ракета "Онікс". Будівля отримала суттєві пошкодження, сталась руйнація покрівлі, перекриттів, опорної конструкції. Наступного дня була ще одна ракетна атака армії рф: поруч із санаторієм було влучання просто у відкриту місцевість.


На фото: наслідки атаки військових рф на санаторій ім.С.Лазо в смт Сергіївка

Станом на грудень 2023 року громада регулярно потрапляє під атаки БПЛА типу "шахед" з боку російської армії. Маршрути прольоту цих БПЛА, що заходять для удару по території України зі сторони моря, пролягають якраз над населеними пунктами громади.

Відновлення громади

У громаді  діє штаб з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, який безпосередньо займається комунікаціями у сфері фіксації та допомоги постраждалим унаслідок обстрілів. Створена місцевою владою спеціальна комісія, що працює на місцях прильотів чи там, де є руйнування, разом з представниками правоохоронних органів фіксує всі пошкоджені об’єкти, їхній стан та ступінь руйнувань спеціальним актом. Потім інформація завантажується у державний реєстр пошкоджених об’єктів. До комісії також звертаються постраждалі власники майна. Співробітники селищної ради допомагають постраждалим оформити державну допомогу за програмою Є-відновлення. Громада також надає постраждалим жителям матеріальну або технічну та фахову допомогу — в разі потреби.

У планах місцевої влади — розробка комплексного плану відновлення. За словами пана Вадима, вже є бачення того, як і що треба робити, є розуміння цього процесу. Але, на жаль, поки що немає впевненості, що більше не буде обстрілів та руйнувань.

У першу чергу планується відновити роботу закладів громадського призначення — дитсадків та шкіл. Наступне й обов’язкове — це облаштування укриттів. Також відновлення роботи закладів медичних послуг, а вже потім — усі інші будівлі.

До повномасштабного вторгнення в громаді проживали близько 9,5 тисяч осіб, з яких п’ять тисяч — у Сергіївці. Наприкінці 2023 року в адміністративному центрі кількість жителів не перевищувало півтори тисячі. Багато людей виїхали після 24 лютого, ще більше - після першого ракетного обстрілу влітку 2022 року.

"Зараз у громаді складне фінансове становище, бо з початку вторгнення 90-95% бізнесу перестало працювати, левова частка бізнесу ще й зазнала пошкоджень внаслідок ракетних атак. Бюджет громади практично неможливо наповнити. І в таких умовах його неможливо виконати", - говорить пан Вадим.

Наостанок Вадим Андрійович зауважив, що не розуміє, чому російські військові обстрілюють українські території, але вважає, що продовжують це робити винятково через безкарність, бо впевнені, що їх ніколи не покарають за ці злочини.

Фото/відео: Громадська приймальня УГСПЛ в м.Одеса/Одеська обласна організація ВГО "Комітет виборців України"

Публікація підготовлена Громадською приймальнею УГСПЛ в м. Одесі у межах реалізації ініціативи «Трибунал для путіна». Громадська приймальня УГСПЛ в м. Одесі працює на базі Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України» за підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID Ukraine - USAID Україна) «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.