В Україні відбувся день обшуків в бізнесменів-політиків

01 лютого 2023 р. 15:16

В Україні відбувся день обшуків в бізнесменів-політиків

Фото: УП

Правоохоронці вранці 1 лютого провели низку обшуків в бізнесменів-політиків України в межах різних кримінальних проваджень.

Якщо б Центр публичних розслідувань робив рейтинг значущості постатей, до яких сьогодні завітали правоохоронці, то на перше місце поставив би Ігоря Коломойського. 

До політика, в його будинок у Дніпрі, завітали співробітники Служби безпеки України та Бюро економічної безпеки.


Фото: СБУ

Вони проводять обшуки в межах кримінального провадження щодо привласнення 40 мільярдів гривень колишнім менеджментом Приватного акціонерного товариства "Укрнафта" та ПАТ "Укртатнафта". Встановлено, що протиправні механізми були поєднані з ухиленням від сплати податків і легалізацією коштів, здобутих злочинним шляхом.


Фото: СБУ

ПАТ "Укрнафта" є найбільшою нафтовидобувною компанією України, а ПАТ "Укртатнафта" - нафтопереробною.

Наразі у рамках кримінальних проваджень документуються 10 епізодів злочинної діяльності. Зокрема, це виведення великих партій нафтопродуктів на афілійовані компанії, ухилення ними від сплати податків, створення безнадійної заборгованості нафтопереробного і нафтовидобувного заводів, що призвело до знецінення та зниження вартості їхніх активів.

За даними слідства, така злочинна діяльність здійснювалася в інтересах фактичних власників і бенефіціарів компаній.

На другому місці обшуки в колишнього міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. До нього завітали співробітники Служби безпеки України та Державного бюро розслідувань, які з'ясовують обставини падіння гелікоптера в Броварах. Через цю аварію загинуло усе чинне на той час керівництво Міністерства внутрішніх справ на чолі з міністром. 

Як з'ясували правоохоронці, гелікоптер, що зазнав аварії передала Україні Франція у серпні 2020 року. Тож їх, за даними видання "Українська правда", цікавили контракти на придбання Airbus 6 річної давнини.

29 травня 2018 року в Парижі уряди України та Франції підписали угоду загальною вартістю 552 мільйонів євро щодо офіційної підтримки у створенні єдиної системи авіаційної безпеки та цивільного захисту.

За умовами угоди, французька сторона в два етапи мала поставити в Україну спочатку 37 вертольотів компанії Airbus, а потім ще 18 вертольотів. З них, 21 гелікоптер – моделі Н225 – гвинтокрили, які мають вантажопідйомність більше 10 тонн.

Тоді видання "Центр транспортних стратегій" зазначало, що з 55 французьких машин, призначених для закупівлі для українського міністерства внутрішніх справ, 21 гелікоптер уже був у користуванні.

Третє місце можна віддати  київському забудовнику і народному депутату від забороненої в Україні партії "Опозиційна платформа - За життя" Вадиму Столару.

Його будинок також обшукали але подробиці в СБУ поки не повідомляють.