ВАКС стягнув заставу депутата-втікача з Одещини в дохід держави

22 листопада 2023 р. 15:10

ВАКС стягнув заставу депутата-втікача з Одещини в дохід держави

Фото: НАБУ

Колегія суддів Вищого антикорупційного суду України підтримала позицію прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та стягнула в дохід держави 1 мільйон 879 тисяч гривень, внесених як застава за депутата Ренійської міської ради Одеської області Івана Пойдолова.

Про це повідомили у пресслужбі САП.

Депутата спільно з Ренійським міським головою Ігорем Плєховим обвинувачують в проханні та одержанні неправомірної вигоди від громадянина за забезпечення надання йому в оренду земельної ділянки комунальної власності площею близько 2,5 гектара.

Колегія суддів ВАКС погодилась з доводами прокурора та задовольнила клопотання у повному обсязі. Також суд змінив запобіжний захід Подойлову на тримання під вартою. Після затримання особи буде вирішено питання про застосування цього запобіжного заходу. Крім того, суд підтримав позицію прокурора та ухвалив здійснювати спеціальне судове провадження (in absentia) стосовно вказаного обвинуваченого.

Зауважимо, що 16 жовтня колегією суддів ВАКС за клопотанням прокурора САП постановлено ухвалу про оголошення депутата-втікача у міжнародний розшук.

Поліцейські та детективи НАБУ відвідали чотири адреси можливого місцеперебування депутата, але за жодною його не виявили.  Дружина Івана Пойдолова, власник та наймачі житла за відповідними адресами повідомили правоохоронцям, що не знають де він перебуває.

Дружина розповіла, що не бачила чоловіка з вересня, коли вони посварилися й він пішов з дому. Ані їй, ані донці він не телефонував, а після сварки вона подала до суду заяву про розлучення.

Зрештою з листа ізмаїльської поліції стало відомо, що Іван Пойдолов поза пунктом пропуску незаконно перетнув державний кордон України з Республікою Молдова та знаходиться в селі Етуліа, Вулканештського району, де він народився.

У серпні 2023 року Вищий антикорупційний суд завершив дослідження усіх доказів, наданих прокурором Спеціалізованої антикорупційної прокуратури у справі за обвинуваченням в отриманні хабаря міського голови Рені Одеської області та депутатом міської ради цього міста. 

Читайте також: Антикорупційний суд продовжив обовʼязки меру Рені, якого підозрюють у вимаганні хабаря

За даними слідства, депутат у змові з мером захотіли отримати 100 тисяч доларів США за "сприяння" у розв'язанні питання про виділення земельної ділянки комунальної власності площею 2,5 гектари в оренду. 

24 січня під час одержання першого траншу у 50 тисяч доларів США їх викрили. Наступного дня їм повідомили про підозру.

В Ренійській міській раді Іван Пойдолов був головою комісії з питань містобудування, архітектури, земельних відносин, охорони природи та історичного середовища. В міську раду він обирався як представник "Опозиційної платформи — За життя".  

Ігор Плєхов з 1993 до 2000 роки проходив службу в органах внутрішніх справ України в Одеській області. З 2005 року займався підприємницькою діяльністю.

10 листопада 2015 року обраний міським головою Рені. У жовтні 2020 року був знову переобраний мером Рені.