Забудовник знищеного Маріуполя подорожує Європою та Америкою, бо не перебуває у санкційних списках, - розслідувачі

06 серпня 2024 р. 11:00

Забудовник знищеного Маріуполя подорожує Європою та Америкою, бо не перебуває у санкційних списках, - розслідувачі

Фото: Getty Images

Одним з забудовників зруйнованого росіянами Маріуполя виявився товариш путіна російський бізнесмен Алєксєй Рєпік. Більше того, його родина без проблем подорожує Європою та Америкою, бо там і досі ані сам мільйонер, ані його сімʼя не перебувають у санкційних списках.  

Про це повідомляють розслідувачі Trap Aggressor

Алєксєй Рєпік — засновник однієї з найбільших фармацевтичних компаній у росії Р-Фарм. Очолює громадську організацію підприємців "Деловая россия". Дружить із дочкою путіна Катєріною Тіхоновою. Російський Forbes оцінює його статки у 2,8 млрд США. Восени 2022 року Рєпіка переобрали на посаду голови ГО "Деловая россия". Пізніше він особисто зустрівся з путіним і подякував йому за вжиті у так званій "СВО", антикризові заходи. Вже у 2024 олігарх став довіреною особою кандидата в президенти росії владіміра путіна, просуваючи диктатора на п’ятий президентський термін. 


Фото: Скриншот з Instagram дружини Рєпіка

Саме Алєксєю Рєпіку належить компанія "Р-Строй", яка є одним з основних забудовників окупованого Маріуполя. Цю компанію він заснував у травні 2022 року, коли росія повністю захопила місто. "Р-Строй" майже одразу почала відбудовувати житлові будинки, школи та лікарні. 

Через три місяці після початку повномасштабного вторгнення, Рєпік, побоюючись персональних санкцій, приховав себе зі списку власників іншої своєї компанії — "Р-Фарм" і продав її по третині двом партнерам по бізнесу Васілію Ігнатьєву та Ользі Курьяновій. Ще третина дісталась його матері Валєрії Даєвій. Вона також володіє компанією "Петруско", яка є основним спонсором "Р-Строя". "Петруско" торік перевела "Р-Строю" понад 108 млн рублів.

На російському сервісі з пошуку роботи компанія шукає до себе в команду майже 400 людей різних професій. При тому, що працівники Рєпіку потрібні не тільки в Маріуполі, а й в Донецьку та Сімферополі.

Сам Рєпік, найімовірніше, досі живе у США, у Сан-Франциско у нього є чотириповерховий будинок вартістю 19,1 млн доларів, повідомляє Scanner Project. У США народилися як мінімум троє з чотирьох дітей олігарха.

Там же, у штаті Делавер, він заснував компанію "Р-Фарм". Пізніше також відкрив фармацевтичну фабрику в Німеччині.

Нагадаємо, ідеолог російського ППО відпочиває на віллі в Греції поки його підприємства забезпечують рф зброєю. А родина російського конструктора дронів володіє нерухомістю у Франції та Великобританії, але не знаходиться під санкціями.

Ната Чернецька