Завищили ціни на закупівлі помп: судитимуть посадовицю одного з одеських КП і її спільників

08 червня 2024 р. 15:52

Завищили ціни на закупівлі помп: судитимуть посадовицю одного з одеських КП і її спільників

Фото: Одеська обласна прокуратура

Посадовиця комунального підприємства, уповноважена на здійснення публічних закупівель, забезпечила підконтрольному ФОП перемогу в тендері та закупку 5 теплових помп за 5,4 мільйона гривень, що значно перевищило ринкову вартість.

Про це розповіли в Одеській обласній прокуратурі.

Слідство встановило, що обвинувачені заволоділи бюджетними коштами, виділеними на закупівлю теплових помп повітря-вода.

Внаслідок таких протиправних дій на рахунки постачальників безпідставно перераховано понад 2,5 мільйона гривень  з місцевого бюджету.

Тож прокурори Одеської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно посадовиці  КП "Бугаз" та двох підприємців за фактом заволодіння бюджетними коштами, фальсифікації документів та їх використання.

З метою відшкодування завданої кримінальним правопорушенням шкоди прокуратурою пред’явлений позов.

Посадовиці КП "Бугаз" обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, а двом спільникам - застави у розмірі майже 450 тисячі гривень кожному.

Раніше аналітики "Наші гроші" проаналізували кошториси на будівництво фортифікацій десяти державних замовників на загальну суму 2 млрд грн. За результатами аналізу вони склали рейтинг ОДА, які завищували ціни на будматеріали. Перші два місця посіли Волинська та Миколаївська ОДА.

Перед тим прокурори Малиновської окружної прокуратури м. Одеси скерували до суду обвинувальний акт стосовно начальника відділу публічних закупівель однієї з комунальних установ Одеської міської ради за фактом службової недбалості. Внаслідок недбалих дій посадовців місцевому бюджету завдано понад 300 тисяч гривень шкоди, щодо відшкодування якої прокуратурою пред’явлений позов.

Також правоохоронці звинуватили одеських чиновників у розтраті бюджетних коштів на закупівлі твердого палива для ЗСУ. Двом службовим особам Одеського квартирно-експлуатаційного управління та одному приватному підприємцю слідчі повідомили про підозру. Їм загрожує до 12 років позбавлення волі, зазначають правоохоронці.

Також директору одного з оборонних підприємств та директору товариства з обмеженою відповідальністю повідомили мпро підозру в розтраті майна шляхом зловживання службовим становищем та службовому підробленні. 

За інформацією відомства, у січні 2021 року між оборонним та комерційним підприємствами було укладено договір про надання послуг з модернізації стендів для контрольних і здавальних випробувань двигунів та турбогенератора.

Олеся Ланцман