Зустріти людей – рідкість. Як живе херсонський парк

17 вересня 2023 р. 08:03

Зустріти людей – рідкість. Як живе херсонський парк

Фото: ЦПР

Шевченківський парк Херсона — найстарший із місцевих парків. Його історія починається з кінця XVIII століття. Шевченківським він був не одразу, спочатку парк називався на честь губернатора, який його заснував, а згодом, за часів царювання – на честь імператора. На честь видатного українського митця Тараса Шевченка парк назвали у 1927-му, однак, у 1939-му "совкова" влада вирішила по-іншому і перейменувала його на парк імені Леніна. У 2014 році декомунізували цю назву, але найменування "Шевченківський" повернули не одразу – до 2016-го року парк називався "Міським", а з 2016-го він нарешті знову отримав свою найбільш українізовану назву. 

Кореспондентка ЦПР Альбіна Карман зафіксувала, як розташований у самому центрі міста, Шевченківський парк передає стан Херсона після варварських дій російських окупантів. 

Сьогодні Шевченківський парк Херсона більше схожий на декорації для фільмів-жахів. Раніше сповнений дітвори та галасу, тепер він пустує посеред самого центру міста. 

При вході до парку лежить ціла гора сміття. 

Усі лавочки через відсутність відвідувачів починають трухлявіти. 

Зустріти людей у парку - велика рідкість. Але й ті не приходять погуляти чи відпочити, а просто проходять повз. 

Сміття, яке лежало в урнах, розносять навколо смітників вуличні тварини та голуби. Комунальники прибирати парк не приходять. 

Про колись яскраве життя парку нагадують тільки вивіски закладів. Однак, і ззовні, і зсередини цих закладів вже попроростали бурʼяни. 


 

Біля цього закладу до окупації щовихідних влаштовували дискотеки для людей похилого віку. Сьогодні заклад, як і інші, пустує. А замість музики свистить вітер.

Так само пустує кіноконцертний зал "Ювілейний". Його фасад пошкоджений уламками через російський обстріл. 

На стовпах та деревах парку можна досі зустріти сліди російської окупації у вигляді оголошень про викрадення рідних. 

Посеред парку лежить підірвана росіянами херсонська телевежа. Про її підрив ЗМІ повідомили 10 листопада 2022 року, за день до звільнення міста. 

Дотепер її 200 залізних метрів лежать простягнутими по землі, як нагадування про масштаби руйнувань, які з мирним Херсоном скоїли росіяни.

Читайте також: Прифронтовий Торецьк: у вцілілих під'їздах досі залишаються люди (фото, відео)