Труханов "пишається" нагородою від звільненого генерала Содоля

25 червня 2024 р. 16:44

Труханов "пишається" нагородою від звільненого генерала Содоля

Фото: Одеська міська рада

Міський голова Одеси Геннадій Труханов подякував скандальному генералу Юрію Содолю, який вручав йому нагрудну медаль "За службу та звитягу".

Про це повідомляє Слідства.Інфо.

22 червня 2024 року генерал Юрій Содоль зустрівся з міським головою Одеси Геннадієм Трухановим. Зустріч планували заздалегідь, щоб обговорити допомогу військовослужбовцям, розповів журналістам Геннадій Труханов. Про те, що отримає нагороду, каже, не знав. Натомість активісти та ветерани війни вже декілька днів висловлюють у соцмережах своє невдоволення, мовляв, таку нагороду удостоєні отримати тільки військові. 

"Я взагалі не знаю, кому вручається медаль і я нікого не просив, щоб її вручали. Але якщо герой України генерал Содоль так вирішив, для мене це була новина. Якщо ви думаєте, що я приходжу кожного дня протираю пил і дивлюся на свої нагороди — це не так, подякував і працюю далі. А колись на пенсії вже буду дивитися, що там за нагороди й скільки їх", — розповів Труханов. 

За його словами, він тісно взаємодіяв із Юрієм Содолем щодо допомоги військовим, та називає його професіоналом своєї справи: "Я як військова людина бачив у генералі Содолі фахівця і чоловіка, який не сидить у кабінеті, а того, який ризикує життям і підтримує підрозділ. Не можу коментувати прийняті ним рішення, як і будь-яка людина, яка не перебуває на фронті. Я пишаюся тим, що генерал Содоль вручав мені нагороду "За службу та звитягу". Я пишаюся усіма, хто вручає нагороди і тими, хто боронить нашу державу та стримує ворога".

Керівник ЦПР Валерій Болган у коментарі Радіо Свобода розповів, що випадки нагородження очільників місцевого самоврядування вже були. Однак як і ким визначається, кого нагороджувати невідомо:

"Це не перше нагородження міського голови. Наприклад, вже таке було в Білій Церкві нагороджували голову районно-військової адміністрації, в Кременчуці тощо. Однак як саме визначається, хто має бути нагородженим особистою нагородою від голови об'єднаних сил поки закрита інформація", - каже Болган.

Він також зазначив, що це саме особиста нагорода Труханову. 

"Якби це була нагорода для міста - це одне питання. Але ми бачимо особисту нагороду Труханову Геннадію Леонідовичу, а не меру Одеси, не представнику міста Одеса. Й це не зрозуміло", - додає Болган.

Командувача Об’єднаних сил ЗСУ Юрія Содоля президент Володимир Зеленський зняв з посади через два дні після новини про нагороду для Труханова. Напередодні начальник штабу бригади Нацгвардії "Азов" Богдан Кротевич звернувся до ДБР із закликом провести розслідування щодо генерал-лейтенанта Содоля.

Олеся Ланцман