Афера з аеродромом «Застава-2»: справу щодо обвинуваченої оцінювачки закрили

10 лютого 2022 р. 15:09

Афера з аеродромом «Застава-2»: справу щодо обвинуваченої оцінювачки закрили

Вищий антикорупційний суд вчора, 9 лютого, закрив провадження стосовно обвинуваченої оцінювачки майна Інни Стефанович через  строки давності. 

Це рішення ухвалила колегія суддів у складі Лесі Федорак, Ігоря Строгого під головуванням Віктора Маслова, інформує Центр публічних розслідувань

Прокурор САП Валентин Мусіяка ексклюзивно повідомив, що Стефанович обвинувачувалась за службове підроблення. За версією прокуратури, вона підробила звіт про оцінку тих об'єктів, які викупила Одеська міськрада. Йдеться про будівлі та споруди й земельну ділянку, яка під ними розміщена, але по факту земельна ділянка оточує будівлі та споруди. 

Колегія суддів у складі Лесі Федорак, Віктора Маслова та Ігоря Строгого (зліва направо)

Між іншим, за словами обвинувача, слідство не здобуло доказів, що Стефанович діяла на досягнення спільної мети - отримання коштів  з міського бюджету. 

“Відповідно до матеріалів, ми дійшли висновку, що її  мотивація - задовольнити клієнта - надати звіт про оцінку з найбільш можливою найвищою ціною, про яку той просив”, - пояснює Мусіяка. 

Інкримінований злочин вчинено 2016 року. Строк притягнення до відповідальності - 3 роки, тому 5 вересня 2019 року настали строки давності. Адвокат просив закрити провадження з нереабілітуючих обставин та не встановлювати, чи винна його підзахисна.

Інна Стефанович та її захисник

“Обвинувачення персоніфіковане, є підстави для закриття, бо закінчились строки притягнення до відповідальності”, - наполягав адвокат. 

Більшість обвинувачених та їх захисників заявили, що за відсутності одного обвинуваченого Андрія Вірченка та двох адвокатів Ігоря Харченка та Олександра Лисака неможливо провести засідання. 

Проте суд невідкладно розглянув це питання та закрив справу щодо оцінювача. 

Між іншим, ВАКС визнав неповажними неявки Андрія Вірченка та адвоката Ігоря Харченка. Обвинуваченого оштрафували на 2,4 тисячі гривень та постановили примусово доставити в суд 18 лютого. Щодо захисника ВАКС звернеться до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури, аби притягнути його до відповідальності. 

Адвокат директорки юридичного департаменту Одеської міської ради Інни Поповської Олександр Лисак не прийшов до ВАКСу, бо надав перевагу іншому засіданню. Чи поважна його неявка, суд вирішить наступного разу. 

Суддя Віктор Маслов наголосив на необхідності забезпечення участі захисників в засіданні та пообіцяв розглядати справу в розумні строки. Суд  висловив побажання, щоб заплановані засідання не зривались через неприбуття. 

Зауважимо, жоден з учасників процесу не заявив відводів ні складу суду, ні своїм процесуальним супротивникам. 

Прокурор ексклюзивно повідомив, що у справі 70 томів доказів обвинувачення та близько 100 свідків. 

Нагадаємо, раніше НАБУ повідомило про підозру голові постійної комісії Одеської міськради Василю Шкрябаю, директору юридичного департаменту ОМР Інні Поповській, колишньому директору департаменту комунальної власності ОМР Олексію Спектору, директору приватної авіакомпанії «Одеса» Андрію Вірченку та керівнику фірми «Ньюс Йорк Корпорейшн» Діаміду Згоннику, а також керівнику консалтингової компанії “Бюро оцінки Стефанович” Інні Стефанович. 

Адвокат Олександр Болдін та представник ТОВ «Ньюс Йорк Корпорейшн»

НАБУ та САП встановили, що посадовці Одеської міськради за попередньою змовою з представниками комерційних підприємств заволоділи бюджетними коштами територіальної громади Одеси у розмірі майже 131 мільйонів гривень. Оцінила майно колишнього аеродрому «Застава» у 145,85 мільйонів гривень консалтингова компанія «Бюро оцінки Стефанович». Разом із будівлями та спорудами в оціночну вартість увійшла й земля навколо аеродрому, проте вона у користування чи власність Одеської міськради не передавалася. Водночас, експертиза встановила вартість майна аеродрому у розмірі 12,88 млн грн з ПДВ станом на 3 червня 2016 року.

Детективи з'ясували, що отримані від Одеської міськради кошти авіакомпанія «Одеса» (ексвласник аеродрому «Застава») перерахувала на рахунок ТОВ «Ньюс Йорк Корпорейшн» як оплату за послуги за договором від 28 вересня 2016 року в сумі 145,85 млн грн. Пізніше фірма "Ньюс Йорк Корпорейшн" перераховувала частину отриманих коштів на свій рахунок у банку «Схід», а також рахунки інших товариств, у тому числі на рахунок ТОВ "Логістік Сервіс-Груп", з якого потім перерахували кошти на рахунок ТОВ "Аркадія-Сіті". Таким чином, на думку слідства, відбулася легалізація коштів.

Авторка: Катерина Петренко