Атака росіян на музей Шухевича: як музейники досі знаходять речі генерал-хорунжого УПА

05 січня 2024 р. 22:56

Атака росіян на музей Шухевича: як музейники досі знаходять речі генерал-хорунжого УПА

Фото: ЦПР, Альбіна Карман

Зранку 1 січня 2024 року росіяни атакували Львівщину безпілотниками. Уламки впали на музей генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича у Львові та на університет в Дублянах, де 100 років тому навчався лідер ОУН Степан Бандера. Атака на саме такі історичні будівлі не випадковість, оскільки 1 січня українці відзначають день народження провідника. Музей після пожежі зруйновано вщент, в університеті — пошкоджено дах. Зараз музейники досі шукають під завалами залишки експонатів.

Кореспондентка ЦПР Альбіна Карман побувала біля зруйнованого росіянами музею Шухевича та показала, як працівники закладу розбирають завали. 

"Втрачені меморіальні речі Романа Шухевича: стіл, крісла, фотель, фортепіано, а також скульптура Степана Бандери авторства Ярослава Троцька. Решта близько 600 одиниць експонатів від початку повномасштабної війни перенесли в інше місце. Зараз вони у безпеці. Збитки – 2 мільйони 258 тисяч гривень. Це лише вартість будівлі. Збитки через втрачене майно ще підраховують", — зазначили на сайті Львівського історичного музею. 


Вхід до музею генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича після пожежі внаслідок падіння російських уламків. Фото: ЦПР, Альбіна Карман 


Працівники музею шукають під завалами залишки експонатів. Фото: ЦПР, Альбіна Карман 


Пошкоджені сусідні з музеєм житлові будівлі після паління російських уламків. Фото: ЦПР, Альбіна Карман 


Львів‘янин спостерігає за тим, як розбирають завали зруйнованого росіянами музею генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича. Фото: ЦПР, Альбіна Карман 

4 січня директор Львівського історичного музею Роман Чмелик повідомив, що на момент російської атаки в музеї було 16 пам’яток. Це переважно - великогабаритні меблі, фортепіано, крісла тощо. 

"Вціліло єдине погруддя. Все інше безповоротно втрачено", — сказав Роман Чмелик. 

Інші пам’ятки з музею забрали після початку повномасштабного вторгнення. Оскільки від 24 лютого 2022 по 30 червня 2023 музей не працював. 

На думку Чмелика, будинок однозначно потрібно відновлювати. Однак, яким саме способом і у якому вигляді поки що не вирішили. 

5 січня на сторінці Львівського історичного музею повідомили, що музейникам вдалося врятувати з-під завалів вигоріле фортепіано, на якому грав Шухевич. "Збережемо як свідка акту російської агресії", — зазначають на сторінці. 



Піаніно Романа Шухевича після пожежі внаслідок російської агресії. Фото: Львівський історичний музей 

Напередодні музейники також повідомляли, що з-під завалів змогли дістати бронзове погруддя Романа Шухевича авторства Михайла Черешньовського


Фото: Львівський історичний музей 

Задонатити на відновлення музею можна за посиланням