Більшість обвинувачених у справі "Краяну" проігнорували засідання

14 лютого 2022 р. 12:03

Більшість обвинувачених у справі "Краяну" проігнорували засідання

Вищий антикорупційний суд відклав судове засідання у справі одеського “Краяну” за обвинуваченням міського голови Одеси Геннадія Труханова та ще шести фігурантів. 

Про це інформує Центр публічних розслідувань з зали суду. 

Сьогодні засідання не відбулося через захворювання на коронавірус заступника Труханова Павла Вугельмана. У зв’язку з цим його адвокат Тарас Пошиванюк попросив відкласти розгляд і визнати причину його неявки поважною. Також в суді пролунала інформація від суддів, що Олексій Спектор також нездужає. 

На засідання до Києва прибули лише обвинувачені Петро Загодіренко, Ігор Кравченко та адвокат Вячеслав Вінчковський. Мер Геннадій Труханов та інші обвинувачені та їх адвокати не приїхали до ВАКСу, бо розуміли, що засідання не відбудеться. Злочин особливо тяжкий, тому рух справи неможливий за неявки бодай одного обвинуваченого. 

Колегія суддів ухвалила, що поважність неявок установлять в наступному засіданні. 

Як наслідок, суд переніс розгляд провадження на 12 березня. 

Зауважимо, обвинувачений Ігор Кравченко надав додатки до своєї заяви про відвід колегії суддів. 

Нагадаємо, за версією слідства, мер та ще шість осіб, серед яких топ-чиновники міськради, - виконавці корупційної схеми. Їх обвинувачують в заволодінні 93 мільйонами гривень з бюджету Одеси шляхом купівлі збанкрутілого заводу “Краян” за завідомо вдвічі завищеною вартістю.

Також фігурантами цієї справи є, за версією НАБУ, головний ініціатор корупційної схеми - колишній народний депутат України Олександр Дубовий, а також організатори - ексдепутат Кілійської райради Одещини Анатолій Коломієць та чинний депутат Одеської обласної ради Олег Бабенко. Проте провадження щодо них розглядається окремо. Окрім того, ще одна обвинувачена - колишня помічниця Труханова Альона Попова - перебуває в розшуці та під спецрозслідуванням НАБУ. ВАКС обрав для неї заочний арешт. 

Зазначимо, що Вищий антикорупційний суд 26 січня, вчергове відклав розгляд справи “Краяну” щодо ймовірних організаторів корупційної схеми через неявку двох захисників. 

Автор: Катерина Петренко