Бюджет, триста мільйонів та змова: хто отримав підряд на реконструкцію Баштанської лікарні

28 серпня 2024 р. 17:28

Бюджет, триста мільйонів та змова: хто отримав підряд на реконструкцію Баштанської лікарні

Фото: Суспільне

На початку серпня Департамент містобудування, архітектури, капітального будівництва та супроводження проєктів Миколаївської ОДА оголосив реконструкцію будівель Баштанської багатопрофільної лікарні. На це запланували витратити понад 300 мільйонів гривень з бюджету.

Очікувана вартість реконструкції будівлі лікувального корпусу лікарні складала 144 641 690 гривень, будівлі поліклініки - 204 473 905 гривень.

Аукціон відбувся 16 серпня без конкурентної процедури, на торгах був усього один учасник, з яким і підписали угоду. З цим товариством на цю реконструкцію договори підписувались і раніше. І навіть вже були виплачені гроші. Тож, згадаємо, як все відбувалось.

Баштанська багатопрофільна лікарня потрапила під ракетний обстріл ворога 19 квітня 2022 року. Внаслідок атаки пошкоджень зазнала будівля поліклініки, частково пошкоджено два відділення лікарні. 

16 червня 2023 року Кабмін виділів субвенцію на реалізацію проєктів, спрямованих на ліквідацію наслідків збройної агресії. 86 мільйонів 879 тисячі 900 гривень запланували на реконструкцію будівлі поліклініки й 45 мільйонів 304 тисячі 662 гривні на реконструкцію будівлі лікувального корпусу. 

У вересні 2023 року також було оголошено про реконструкцію будівлі поліклініки лікарні. Тоді тендер віддали компанії, яка проходила по справі про заволодіння бюджетними коштами. Товариство також звинувачували у зловживання службовим становищем за попередньою змовою з посадовими особами Управління капітального будівництва Миколаївської ОДА.

Центр публічних розслідувань дослідив, що аукціон відбувся у вересні 2023 року, загальна його вартість на той час складала 191 мільйон 614 тисяч гривень. Єдиним учасником торгів було товариство "Південьбуд Миколаїв ЛТД" з пропозицією в 180 мільйонів 117 тисяч 160 гривень. Тоді товариство отримало  близько 14 мільйонів авансу, але угоду було розірвано. 

Усього в період з 2010 по 2024 рік товариство на державних тендерах заробило понад 600 мільйонів гривень. За 2023 рік єдиним замовником товариства виступав Департамент містобудування, архітектури, капітального будівництва та супроводження проєктів розвитку Миколаївської ОДА. Також у всіх 9 тендерах Департаменту за 2023 рік єдиним учасником торгів було ТОВ "Південьбуд Миколаїв ЛТД".

Також виявилось, що у 2019 році ТОВ "Південьбуд Миколаїв ЛТД" та Управління капітального будівництва Миколаївської ОДА проходили у справі про заволодіння бюджетними коштами шляхом зловживання службовим становищем за попередньою змовою. Йдеться про кошти, які були виділені на реставрацію будівлі Миколаївської обласної дитячо-юнацької спортивної школи.

Нещодавно було оприлюднено ще одне рішення суду за 2022 рік стосовно цього товариства. На цей раз також в суд подали за фактом заволодіння грошовими коштами під час виконання будівельних робіт за договорами підряду. Крім цього, слідчі виявили, що частина робіт не були виконані у повному обсязі та обґрунтували, що підряднику перерахували кошти, які не були враховані кошторисом.

Крім того, компанія "Південьбуд Миколаїв ЛТД" є лідером за сумою підписаних договорів з відновлення зруйнованих соціальних установ Миколаївщини. Товариство отримало підрядів на 408 мільйонів гривень. Ця фірма неодноразово з'являлася в журналістських розслідуваннях через зв'язки з місцевими чиновниками.  

Анна Бальчінос