Бюро економічної безпеки розповіло, що шукало в Одеській митниці

01 червня 2024 р. 14:26

Бюро економічної безпеки розповіло, що шукало в Одеській митниці

Фото: БЕБ

Детективи Бюро економічної безпеки спільно з прокурорами Офісу Генерального прокурора повідомили, що викрили чинних та колишніх службових осіб Одеської митниці у зловживанні службовим становищем, що надало змогу компанії-експортеру соняшникових культур ухилитись від сплати податків.

Як повідомили у БЕБ, завдані державі збитки складають понад 13 мільйонів гривень, зазначив Центр публічних розслідувань.

П'ятьом учасникам схеми повідомили про підозру. Правоохоронці встановили, що службові особи митних постів Одеської митниці на підставі документів, що містили неправдиві відомості, видали компанії-експортеру сертифікати щодо походження сільськогосподарської продукції.

Надалі ці сертифікати були використані експортером для того, аби безперешкодно вивезти сільськогосподарську продукцію та ухилитись від сплати податків за допомогою зменшення експортного мита з 10% до 3,6% та 2,7%. 

Досудове розслідування за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених частиною 5 статті 27, частиною 2 статті 205-1 ("Підроблення документів, які подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи та фізичних осіб-підприємців"), частиною 3 статті 212 ("Ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів)"), частиною 2 статті 364 ("Зловживання владою або службовим становищем"), частиною 2 статті 366  ("Службове підроблення") Кримінального кодексу України триває. Встановлюється повне коло осіб, причетних до злочину. Вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжного заходу.

В разі доведення провини затриманих їм загрожує:

  • За підроблення документів (205-1) - штраф від восьми тисяч до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.
  • За ухилення від сплати податків (212) - штраф від п'ятнадцяти тисяч до двадцяти п'яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.
  • За зловживання владою (364) - позбавлення волі на строк від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, зі штрафом від п’ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
  • За службове підроблення (366) - позбавлення волі на строк від двох до п'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, зі штрафом від двохсот п'ятдесяти до семисот п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Раніше Центр публічних розслідувань повідомляв, що детективи Бюро економічної безпеки (БЕБ) проводять обшуки на Одеській митниці.

 В січні 2023 року співробітники Бюро економічної безпеки спільно з СБУ провели 30 обшуків у адмінприміщеннях Державної митної служби України, Одеської митниці та митних постах "Чорноморськ-порт", "Південний порт", "Одеса-порт" ДМС та за місцем проживання службових осіб Держмитслужби. Обшуки проводилися у межах розслідування масштабної схеми з ухилення від сплати податку в особливо великих розмірах при експорті зерна. 

Кирило Бойко