Двом мешканкам Білозерки, які працювали на окупантів, суд заборонив займати владні посади

03 серпня 2023 р. 11:50

Двом мешканкам Білозерки, які працювали на окупантів, суд заборонив займати владні посади

Фото: Pexels

По десять років заборони обіймати владні посади отримали дві мешканки Білозерки Херсонської області, які під час окупації погодилися співпрацювати з росіянами.

За інформацією Харківського антикорупційного центру, Юлія Лісова працювала головним спеціалістом у так званому відділі освіти, а Ірина Гриценко – спеціалістом у Центрі зайнятості при окупаційній адміністрації Білозерки.

Як йдеться у вироках Херсонського міськсуду від 25 і 31 липня, працівниця відділу освіту брала участь в роботі комісії з підготовки окупантами освітніх закладів до нового навчального року та підписувала відповідні акти, а спеціалістка відділу зайнятості приймала від громадян анкети на працевлаштування.

Обидві жінки не мали підлеглих, слідство кваліфікувало їхні дії за ч. 2 ст. 111-1 ККУ про колабораційну діяльність. А саме – як зайняття посади в окупаційному органі влади, яка не пов’язана з організаційно-розпорядчими функціями. За це передбачене покарання у вигляді позбавлення права працювати на керівних посадах та в органах влади від 10 до 15 років.

Фігурантки розкаялися та уклали угоду зі слідством. Гриценко, судячи з вироку, дала викривальні покази щодо інших підозрюваних.

У підсумку суд присудив обом заборону на десять років працювати у владі, а Гриценко – ще й конфіскацію третини майна.

За інформацією з аналітичної системи Youcontrol, Юлія Лісова раніше працювала головним спеціалістом відділу освіти Білозерської селищної ради. У 2016 році була секретарем Томинобалківської сільради, а у 2017- в.о. старости Білозерки. Обиралася депутаткою Томинобалківської сільради як самовисуванка.

Особа з такими ж прізвищем та ініціалами як у Ірини Гриценко та пропискою у Білозерці значиться директоркою і співзасновницею ПП "Світ Пожтехніки" і ПП "Н.І.В. Алмаз". Останнє, до речі, до лютого 2022 року брало участь у публічних закупівлях в Херсонській області. Отримало підрядів на понад 600 тисяч гривень.

Читайте також: В Одесі тік-токерка, яка просила росію бомбити українців, відбулася забороною працювати у владі

Ця публікація була підготовлена "Центром публічних розслідувань" та ГО "Харківський антикорупційний центр" в рамках проекту "Підтримка журналістських розслідувань в Україні". Зміст публікації є винятковою відповідальністю "Центру публічних розслідувань" та ГО "Харківський антикорупційний центр" i не відображає погляди Європейського Союзу чи Інституту висвітлення війни та миру.