В Одесі тік-токерка, яка просила росію бомбити українців, відбулася забороною працювати у владі

25 липня 2023 р. 17:10

В Одесі тік-токерка, яка просила росію бомбити українців, відбулася забороною працювати у владі

Марія Лещенко. Фото з соцмереж

Мешканка Одеси, яка в своїх профілях у Тік-ток і Телеграм викладала відео із закликами до росії бомбардувати Україну, відбулася покаранням у вигляді заборони на десять років працювати в органах влади.

За інформацією Харківського антикорупційного центру, засуджена – Марія Сергіївна Лещенко, уродженка села Калинівка Єланецького району Миколаївської області. Вона розлучена, має на утриманні доньку. Вочевидь раніше жила у Дніпрі та Одесі.


Марія Лещенко. Фото з соцмереж

Як йдеться у вироку Приморського райсуду Одеси від 10 липня, у вересні 2022 року вона публікувала у соцмережах публікації з проросійськими закликами. Наприклад, виклала відеоролик з публікацією: "Русские, вы можете скинуть на них бомбу? На всю их семью? У них семья террористов. Они меня выгнали с Днепра. Они меня выгнали с Одессы. Они меня выгнали с Украины. Они хотят меня выгнать с Молдовы. Русские, пожалуйста. Я готова эту бомбу оплатить".

Ще в одному дописі вона заявила: "Украинским властям выгодна война, они бабки рубят и выгодна я, как враг народа. Я еще в 2014 сливала все русским", "Украина е... я вас ненавижу. Уроды", "Украинские д.... Когда уже на вас скинут бомбу. Молю Бога Россия помоги".

Також вона шкодувала про удари по незаконно зведеному "кримському мосту": "Очень надеюсь, что на ракетах, которые будут лететь на Украину, будет написано "За Крымский мост". Справедливость восторжествовала. Земля с под ног уйдет!".

Лещенко тривалий час ігнорувала судовий процес і з’явилася до суду лише після оголошення її у розшук.

Слідство кваліфікувало правопорушення за ч. 1 ст. 111-1 ККУ, як колабораційна діяльність, тобто публічні заклики громадянином України до підтримки рішень та/або дій держави-агресора. Максимальним покаранням за цією статтею є заборона на 15 років працювати у владі.

Варто зазначити, що дії Марії Лещенко також підпадають під статтю 436-2 ККУ, тобто виправдання збройної агресії і за це правопорушення вона могла б отримати позбавлення волі на три роки. Втім, слідство визначило кваліфікацію злочину саме як колабораціонізм.

У соцмережах можна знайти відео висловлювань Лещенко, які вона поширювала з Тік-ток акаунту "dinaraly9999a". Нині профіль видалений, а в інших соцмережах закритий.

У Телеграмі є канал з таким найменуванням в адресі. На ньому всього п’ять підписників, фото з логотипом бренду Louis Vuitton та підпис "Велком ту сан тропе". 

Читайте також: Троє мешканців Снігурівки, які працювали охоронцями при окупантах, отримали вироки.

Ця публікація була підготовлена "Центром публічних розслідувань" та ГО "Харківський антикорупційний центр" в рамках проекту "Підтримка журналістських розслідувань в Україні". Зміст публікації є винятковою відповідальністю "Центру публічних розслідувань" та ГО "Харківський антикорупційний центр" i не відображає погляди Європейського Союзу чи Інституту висвітлення війни та миру.