Громадська організація "Батько має право" допомагає чоловікам відбирати дітей в матерів, - розслідувачі

24 липня 2024 р. 13:18

Громадська організація "Батько має право" допомагає чоловікам відбирати дітей в матерів, - розслідувачі

Джерело: NGL.media

Громадської організації "Батько має право" майже дев’ять років організовує в Україні викрадення і переховування дітей, називаючи це юридичною допомогою батькові.

Жертвою пропаганди цієї ГО стала й мешканка Одещини Алла Голинська, в якої колишній чоловік викрав доньку й вже три роки, не зважаючи на рішення суду на користь матері, не дозволяє їм спілкуватись. 

Про це йдеться в розслідуванні NGL.media "Викрадачі дітей".

Журналісти встановили, що організація "Батько має право" (БМП) має всі ознаки розгалуженої, але закритої секти, куди заманюють новобранців, користуючись їхнім пригніченим станом. Організація має харизматичного лідера, залежність від себе "віруючих" і неухильне виконання його настанов. Ну і головне: учасники ГО переконані, що вони потрапляють у коло обраних, а їх лідер регулярно повторює, що вони увійдуть в історію як батьки-реформатори. Реформувати мають намір українське законодавство. А поки це не вдалось, то використовують всі можливі прогалини.

Наприклад, колишній чоловік Алли Вадим спочатку звернувся у службу у справах дітей, аби йому офіційно виділили конкретні години для побачень з донькою Софією у присутності Алли. Й у вересні 2020 року, під час чергової зустрічі, викрав дитину. У грудні того ж року суд виніс рішення про "негайне повернення" дитини до матері. Проте, вже понад три з половиною роки Алла не знає, де її уже тепер семирічна донька. 

На сьогодні Софія офіційно оголошена у національний і міжнародний розшук як зникла безвісти. 
34-річний Вадим Голинський оголошений у національний розшук за статтею про самоправство та невиконання рішення суду. А його 56-річна матір Людмила Голинська, яка йому допомагала, оголошена у національний і міжнародний розшук за викрадення людини.

NGL.media верифікували список з 72 жінок, які зараз намагаються повернути своїх дітей. Усіх їх об’єднує те, що батько їхньої дитини став клієнтом або активістом громадської організації "Батько має право". 
За кожним із відомих NGL.media десятків випадків викрадення дітей стоїть засновник і голова БМП 48-річний Олександр Швець. Він створив не просто громадську організацію для допомоги чоловікам у складних життєвих ситуаціях – він створив ефективну бізнес-модель, що нагадує секту, основою якої стала його особиста історія.

Як стверджує сам Швець, за час існування БМП, вони програли всього два процеси. Але не програли дітей – тобто, не дивлячись на рішення суду, діти залишилися жити з батьками.

Аби потрапити до закритої групи "Батько має право", треба пройти співбесіду з її засновником й погодитись оплачувати консультації Швеця та роботу психологів і юристів. В середньому, як з’ясували журналісти, це коштує щонайменше 10 тисяч євро.

Однак у коментарі NGL.media, Швець заперечив і фінансову, і моральну сторону своєї діяльності. 

"Наші консультації безплатні. Я не займаюся комерційною діяльністю особисто. У нас, звісно, є інформація про гарних адвокатів, про інші ресурси", – заявив він.

Швець також наполягає, що не несе жодної відповідальності за свою діяльність:

"Ми лише радимо. Я кажу батькові – якщо ти хочеш повноцінно виховувати свою дитину, то бери та виховуй! Я ж не можу сказати, що саме їм треба робити. Це їхній вибір і їхня відповідальність".

Стосовно ж долі дітей, яких після його консультацій батьки викрадають силою, то він переконує, що усі ці діти самі втекли через насильство з боку матерів.

Олеся Ланцман