Мобілізуватись аби уникнути покарання за злочин: ЗМІ проаналізували, скільки зупинили кримінальних справ

09 травня 2024 р. 17:36

Мобілізуватись аби уникнути покарання за злочин: ЗМІ проаналізували, скільки зупинили кримінальних справ

Суди зупинили розгляд майже 11 тисяч кримінальних справ через мобілізацію обвинувачених.

Про це повідомило видання NGL.media

Проведений аналіз судового реєстру за 2022-2024 роки показує, що розгляд близько 11 тис. справ був зупинений на невизначений час через мобілізацію обвинувачених. Офіційної статистики таких справ Державна судова адміністрація України не веде.

Можливість зупинки судового провадження через мобілізацію передбачена ст. 335 КПК, де вказано, що у випадку, якщо обвинувачений "був призваний для проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, суд зупиняє судове провадження стосовно такого обвинуваченого […] до звільнення з військової служби".

Аналіз зупинених справ показує, що переважно мова йде про крадіжки, наркотики, важкі ДТП. Багато зупинених справ стосуються корупційних злочинів – привласнення чи розтрати майна, хабарництво, зловживання службовим становищем тощо.

З усього масиву зупинених через мобілізацію справ NGL.media детально проаналізували 400 довільно обраних справ і виявили, що близько ста обвинувачених (25%) у цих справах вчинили інкриміновані їм злочини уже у статусі військових. Із решти справ у 95% випадків суди припинили розгляд після мобілізації обвинувачених. І лише у 5% справ суд відмовився це зробити. Важливо підкреслити, що рішення судів у таких випадках оскарженню не підлягають.

Графік NGL.media

Звісно, не можна однозначно стверджувати, що всі обвинувачені, які мобілізувались, намагаються затягнути судовий розгляд. У частини з них це могло бути цілком природнє бажання. Проте, вивчаючи деякі справи, виникають обґрунтовані підозри, що новонавернені військовослужбовці ухиляються таким чином від покарання.

"Я на 100% впевнена, що є випадки зловживань. І не тільки в судових провадженнях, які ми моніторимо – конкретно з суддями… Були випадки, коли судді мобілізовувались, щоб уникати й інших процесів, наприклад розгляду дисциплінарної справи ВРП і . Нещодавній приклад – суддя Колегаєва, яка мобілізувалась, щоб призупинити розгляд скарги щодо її водіння напідпитку. Наслідком розгляду такої скарги може бути звільнення, однак поки справа зупинена суддя перебуватиме у своєму статусі й отримуватиме суддівську винагороду. Тож, це проблема не тільки судового провадження, і є багато випадків, де таким зловживають", – каже юристка фундації DEJURE Марта Береза.

Голова всеукраїнського об’єднання "Автомайдан" Катерина Бутко раніше аналізувала місця служби обвинувачених суддів – це підрозділи, що охороняють державні об’єкти, навчальні взводи та ТЦК.

Нагадаємо, водій-волонтер, який виїхав з України за системою "Шлях" та не повернувся не несе майже ніякої відповідальності. Про це заявив адвокат та правозахисник Андрій Лещенко в етері програми "Інтент. Інсайт".

Олеся Ланцман