Херсонський колаборант Сальдо попри санкції зареєстрував зернову компанію у Великій Британії

28 квітня 2023 р. 14:33

Херсонський колаборант Сальдо попри санкції зареєстрував зернову компанію у Великій Британії

Фото: GETTY IMAGES

Гауляйтер Херсонської області Володимир Сальдо, проти якого Велика Британія запровадила санкції, відкрив аграрну компанію у країні. 

Про це повідомляє видання The Guardian з посиланням на реєстр юридичних осіб Великої Британії.

Колаборант значиться власником фірми Grainholding Ltd з офісом у центрі Лондона, незважаючи на те, що у червні 2022 року британський уряд заморозив його активи та заборонив в'їзд до країни.

 Британські чиновники звинувачують його у "просуванні політики та дій, які дестабілізують Україну, підривають або загрожують територіальній цілісності, суверенітету чи незалежності України".

Підприємство спеціалізується на вирощуванні та торгівлі зерном. Воно було зареєстровано в листопаді 2022 року, тобто через п’ять місяців після того, як його ім’я було додано до списку санкцій.

Статутний капітал організації – 1 млн фунтів. Сальдо обіймає посаду директора компанії, йому належить 50% організації. 

Після реєстрації компанії запис про Сальдо у списку санкцій було оновлено, що свідчить про те, що влада Великобританії знала про існування Grainholding Ltd та вважала документи справжніми, зазначає видання.

Як повідомляв ЦПР, родина колаборанта має квартири, будинки, котеджі в Херсоні, Києві та Криму, але на самого Володимира Сальдо не записаний жоден бізнес в Україні. Водночас його донька – Ірина Сальдо – офіційно заможна панянка, що й нині веде підприємницьку діяльність за кордоном (на родинний зв’язок вказують дописи в соцмережах). 

У квітні 2022 року окупанти призначили головним гауляйтером Херсонської області Володимира Сальдо. В Україні заарештували його активи, він потрапив під українські та західні санкції. 6 січня 2023 року у будинку Сальдо провели обшуки.

Зараз його справа за звинувачуванням у державній зраді слухається в Малиновському районному суді Одеси. Останнє засідання було 25 квітня.

Як повідомили у суді, за дорученнням центру надання безоплатної правової допомоги з’явився захисник обвинуваченого, який був допущений до участі в справі.

Прокурор попросив відкласти судове засідання та надати час для підготовки клопотання щодо проведення спеціального судового розгляду у зв’язку  з неявкою "губернатора Херсонщини" Володимира Сальдо.

У свою чергу захисник просив надати йому для ознайомлення матеріали досудового слідства. 

Підготовче судове засідання відкладено на 19 травня на 12:30.

Зазначимо, що Вищий антикорупційний суд призначив до розгляду справу за позовом Міністерства юстиції про конфіскацію активів ексдепутата на 3 травня.