Хто став власником найдорожчих лотів Фонду держмайна в Одеській області

26 вересня 2024 р. 16:04

Хто став власником найдорожчих лотів Фонду держмайна в Одеській області

Фото: sud.ua

Аналітики R&D центру YouControl проаналізували 40 найдорожчих лотів Фонду державного майна (ФДМ). Серед них цілісний майновий комплекс "Одесавинпром" та "Морський торговельний порт Усть-Дунайськ".

Тож до початку повномасштабного вторгнення ФДМ продали 4 державні пакети акцій підприємств, 5 єдиних майнових комплексів держкомпаній, цілісний майновий комплекс "Одесавинпром". А також низку окремих об’єктів нерухомості, серед яких частини приміщень заводу "Арсенал", адміністративна будівля поруч із торговим центром "Ocean Plaza",  будівля готелю "Рассвет" у Дніпрі та ін. У столиці знаходяться 9 проданих лотів, 2 – на Львівщині та по одному – у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій, Івано-Франківській, Миколаївській, Одеській, Рівненській, Хмельницькій та Черкаській областях. Від продажу проаналізованих 20 об’єктів, що реалізовані до 24.02.2022 року і мали найвищу стартову ціну, держава отримала майже 3,5 млрд грн.

Після введення в Україні воєнного стану було продано 4 державні пакети акцій підприємств, зокрема, акції двох ювелірних заводів, 12 єдиних майнових комплексів держкомпаній, як-от: "Морський торговельний порт Усть-Дунайськ", "Готель "Козацький", "Електронмаш" та 4 окремих об'єкти нерухомості ДП "Укрспирт". У Києві знаходяться 5 з проданих лотів, 4 – у Львівській області, 3 –  в Одеській, по 2 компанії на Тернопільщині та Дніпропетровщині. І по одній – у Вінницькій, Волинській, Рівненській та Сумській областях. Загальна вартість лотів, проданих після початку повномасштабного вторгнення, які мали найбільшу стартову ціну, склала 1,7 млрд грн.

Інфографіка: YouControl

Також дослідники встановили, що з 40 проаналізованих юридичних осіб, що придбали державне майно, 19 з них входять або пов’язані або мають відношення до 20 ФПГ в системі YouControl. При цьому є компанії, що одночасно присутні в складі кількох ФПГ: ТОВ "ІНКОМ РЕНТ" та ТОВ "ЛВН ЛІМІТЕД". А також 2 компанії, що пов’язані з однією фінансово-промисловою групою: ТОВ "ІНКОМ РЕНТ" та ТОВ "АГРОБІОСТАНДАРТ" належать до ФПГ "Група братів Супруненко".

Так покупцем єдиного майнового комплексу держпідприємства "ТВК", що неподалік ринку "7 кілометр" біля Одеси, стало ПП "РЕНТСЕРВІС-МСЛ". Учасником компанії виступає Тетяна Терновська. Ця ж фірма у серпні 2024 року стала переможцем аукціону на придбання ЄМК ДП "Одеський науково-дослідний та проєктний інститут землеустрою". В матеріалі видання Mind.ua, компанію пов’язують із депутатом Одеської міськради Андрієм Терновським.

Ще один об’єкт на Одещині – "Морський торговельний порт Усть-Дунайськ", що потрапив до двадцятки лотів за найвищою стартовою ціною та проданий на початку 2023 року. Переможцем аукціону стало ТОВ "ЕЛІКСИР УКРАЇНА", що належить Валерію Віхренко – засновнику і власнику групи компаній "ВІМЕКСІМ". Серед учасників торгів також було ТОВ "БАШТА ДЕВЕЛОПМЕНТ", що належить Сергію Назаренку й брало участь в аукціоні на придбання вищезгаданого "Готелю "Козацький". Сергій Назаренко – міноритарний учасник та керівник ТОВ "ЦИТАДЕЛЬ РІВЕРСАЙД" та ТОВ "ЦИТАДЕЛЬ ІННОВЕЙШНЗ". Бенефіціаром останніх двох є підприємець Максим Кріппа, що є власником столичного БЦ "Парус". У матеріалі "Економічної правди", йдеться про те, що пан Кріппа придбав столичний БЦ "Парус" у нардепа Вадима Столара, а також є власником компанії, що розробляє комп’ютерні ігри GSC Game World та кіберспортивної організації Natus Vincere (NAVI) (ТОВ "НАВІ Ю.ЕЙ."). Саме колишній бенефіціар ТОВ "НАВІ Ю.ЕЙ." – Олександр Кохановський, в іншій публікації "Економічної правди", називав себе і своїх партнерів покупцем готелю "Дніпро". Однак власником акцій готелю, відповідно до результатів аукціону стало ТОВ "СМАРТЛЕНД", учасниками якого є її директор Максим Терещук і ТОВ "АЙС ТАУН" Олексія Ігуніна.

"Майже половина з проаналізованих об’єктів, що продані до 24.02.2022 року, розташовані у Києві. Після введення в Україні воєнного стану інтерес інвесторів змістився в інші області", – зазначають аналітики.

Олеся Ланцман