Ідеолог російського ППО відпочиває на віллі в Греції поки його підприємства забезпечують рф зброєю

16 липня 2024 р. 16:39

Ідеолог російського ППО відпочиває на віллі в Греції поки його підприємства забезпечують рф зброєю

Ілюстрація: Trap Aggressor

Родина ідеолога російського ППО Ігоря Ашурбейлі має нерухомість у Греції, а також бізнеси за кордоном, і не перебуває під міжнародними санкціями. 

Про це йдеться в розслідуванні Trap Aggressor.

Головний розробник ЗРК С-300 – НПО "Алмаз" ім. А. А. Расплєтіна (зараз входить до Концерну ВКО "Алмаз-Антей"). Це ключове підприємство російського військово-промислового комплексу (ВПК). Концерн розробляє та випускає ЗРК С-25, С-75, С-125, С-200, С-300П, С-350, С-400, С-500. З початку повномасштабного вторгнення в Україну, росія активно застосовує комплекси С-300 та С-400 як засоби ППО, а також для ударів по наземних об’єктах, зокрема по цивільній та критичній інфраструктурі Харкова, Краматорська, Києва та інших міст України. Також окупанти стягують новітні ЗРК С-500 до окупованого Криму для підсилення протиповітряної оборони. У 2001-2011 роках Ашурбейлі був генеральним директором та науковим керівником військового підприємства.

Під його керівництвом були створені новітні модифікації зенітних ракетних систем С-300 "Фаворит" та С-400 "Тріумф". Зараз Ігорь досі вказаний на сайті  холдингу "Социум-А" як його засновник та ідейний натхненник. До холдингу входять, зокрема, ООО "Арзамасское приборостроительное конструкторское бюро" (АПКБ), яке на виставці "Армія 2019" представило БПЛА вертольотного типу "Грач". Підприємство постійно впроваджує розробки нових моделей і конструкцій безпілотників.

Ашурбейлі також очолює власну "Партию Возрождения России".

Журналісти зазначають, що він був тим, хто не лише очолював підприємства російського ВПК, а й сам докладався до нових розроблень у цій сфері. Свій холдинг "Социум-А" спідприємець заснував у 1988 році й продовжував розвивати його навіть коли вже очолив НПО "Алмаз". Саме він створив в "Алмазі" концепцію Єдиної системи зенітної ракетної зброї (ЄС ЗРО) ППО-ПРО 5 покоління, що була затверджена урядом рф ще у 2007 та 2009 роках. У 2000-х, коли Ігорь Ашурбейлі працював гендиректором в "Алмазі", компанія швидко зростала. Пізніше він згадував, що весь цей час цілодобово пропадав на роботі, працював, не шкодуючи себе. Він поступово і наполегливо розбудовував та вдосконалював російську оборонну сферу.

Ігорь з родиною часто подорожують країнами ЄС, відпочивають на своїй віллі в Греції та живуть безхмарне життя, поки його підприємства продовжують забезпечувати російську армію зброєю. Попри це, західні союзники й Україна досі не ввели санкції проти підприємця та його наближеного кола.

Підприємець і його родина мають низку активів та бізнесів в Азербайджані, Франції, Монако, Австрії, Греції, Ізраїлі, ОАЕ, на Кіпрі й на Маврикії. Окрім цього, Ашурбейлі заснував власну космічну псевдодержаву, у якої вже понад мільйон "громадян" з усього світу.

Нагадаємо, родина російського конструктора дронів володіє нерухомістю у Франції та Великобританії, але не знаходиться під санкціями.

Ната Чернецька