Одеський екснардеп Клімов має повернути понад 309 мільйонів Нацбанку

05 липня 2024 р. 19:02

Одеський екснардеп Клімов має повернути понад 309 мільйонів Нацбанку

Леонід Клімов. Фото: finclub

Велика Палата Верховного Суду залишила в силі рішення суду апеляційної інстанції про стягнення з колишнього власника АТ "Імексбанк" Леоніда Клімова 309 мільйонів гривень на користь Національного банку. 

Про це розповіли у пресслужбі Нацбанку.

Дане рішення, на думку начальника управління правової та судової роботи з проблемними активами Юридичного департаменту Нацбанку Сергія Бойка, відкриває можливість поновити примусове виконання рішення суду апеляційної інстанції про стягнення з Леоніда Клімова коштів на користь Національного банку та спрямувати стягнуті кошти на погашення боргу Імексбанку за кредитом:

"Велика Палата Верховного Суду своїм рішенням нарешті поставила крапку в довготривалому спорі, підтвердивши законність вимог Національного банку та безпідставність тверджень Леоніда Клімова про відсутність його обов’язку як поручителя з повернення коштів за кредитом рефінансування".     

Нагадаємо, у 2014 році Національний банк надав АТ "Імексбанк" кредит для підтримки ліквідності на суму 300 мільйонів гривень. Леонід Клімов, який на той момент був власником банку, уклав із Нацбанком договір поруки, взявши на себе особисті зобов’язання за погашення заборгованості АТ "Імексбанк" перед Національним банком.

Оскільки Леонід Клімов добросовісно не виконував взяті на себе зобов’язання за договором поруки, Національний банк в січні 2016 року звернувся до суду з метою стягнення заборгованості в судовому порядку.

Також відділ примусового виконання рішень Департаменту Державної виконавчої служби виставив через систему електронних торгів OpenMarket спортивно-оздоровчий комплекс "Люстдорф" в Одесі, який колись належав бізнесмену Леоніду Клімову.

Олеся Ланцман