Корупція: суд усунув мера Рівного з посади на рік

10 липня 2023 р. 21:09

Корупція: суд усунув мера Рівного з посади на рік

Фото: Олександр Третяк/Facebook

Суд визнав міського голову Рівного Олександра Третяка винним у вчиненні корупційного адміністративного правопорушення й відсторонив від виконання обов'язків на рік.

Як зазначає Суспільне, окрім того, покарання передбачає штраф у розмірі 6,8 тисячі гривень.

Сам міський голова повідомив, що знаходиться у робочій поїздці у містах Ессен та Берлін, що в Німеччині, задля підписання угод про подальшу співпрацю, а також передачі чергової допомоги Рівному.

"Вважаю сьогоднішній судовий процес знущанням з правосуддя. Не визнаю провини жодним чином та переконаний, що діяв у межах чинного законодавства", - написав він у Facebook.

Він також додав, що планує оскаржити рішення суду в апеляційній інстанції.

Раніше працівники Національного агентства з питань запобігання корупції, склали три протоколи на мера Рівного, у яких вбачали конфлікт інтересів: щодо повернення собі премій, голосування за призначення керуючою справами виконкому та призначення їй премій і надбавок. Перші два протоколи закрили за відсутністю складу порушення та за строками давності.

Остання справа стосується нарахування премій і доплат керуючій справами міськвиконкому Марії Корнійчук, яка під час виборчої кампанії внесла до кандидатського фонду Третяка 45 тисяч гривень. НАЗК вбачає у цьому конфлікт інтересів, сам мер це неодноразово заперечував.

Олександр Третяк посідає місце міського голови Рівного з 24 листопада 2020 року.

Він не перший міський голова обласного центра, якого позбавили посади за рішенням суду цього року. 

Так, 4 квітня 2023 року набрав законної сили вирок Вищого антикорупційного суду, яким Полтавського міського голову Олександра Мамая визнали винним в організації розтрати майна шляхом зловживання своїм службовим становищем, а також в організації внесення до офіційних документів свідомо неправдивих відомостей. Тож 12 квітня виконавчий комітет Полтавської міської ради звільнив мера з посади та видав йому трудову книжку із відповідним записом, згідно з вимогами законодавства.