Кращі розслідування російською та українською мовою в 2022 році: Вибір редактора GIJN

07 січня 2023 р. 18:36

Кращі розслідування російською та українською мовою в 2022 році: Вибір редактора GIJN

Фото: Інтент

Global Investigative Journalism Network (глобальна мережа журналістів-розслідувачів або GIJN) об'єднує 235 організацій в 89 країнах. Спільні зусилля учасників проєкту спрямовані на розвиток журналістики розслідувань у всьому світі та подальше розширення мережі як глобального медіахабу, де журналісти всього світу можуть знаходити партнерів для транскордонних проєктів, обмінюватися досвідом, контактами та передовими технологіями.

Мережа підготувала матеріал про кращі розслідування російською та українською мовами у 2022 році на думку редактора GIJN.

Повномасштабне вторгнення росії в Україну 24 лютого 2022 року перевернуло життя всього регіону. Багато українських журналістів прийняли рішення захищати свою країну зі зброєю в руках. Колеги підтримують їх на інформаційному фронті: відклавши трудомісткі проєкти до кращих часів, вони висвітлюють новини на передовій і в тилу. За допомогою просунутих методів онлайн-пошуку журналісти-розслідувачі знаходять та ідентифікують військових злочинців і їх командирів, відстежують санкційні активи й допомагають документувати порушення законів та звичаїв війни для правосуддя.

У росії посилився тиск на деякі вцілілі незалежні засоби масової інформації. Від розвішування ярликів "іноземних агентів" і "небажаних організацій" путінський режим перейшов до обшуків, арештів і репресій, примовляючи до тюремного ув'язнення тих, хто посмів назвати війну війною. Журналістам довелося зробити нелегкий вибір між батьківщиною та професією: включити самоцензуру або покинути росію і намагатися достукатися до своєї аудиторії з-за кордону.

Попри всі ці труднощі, журналісти продовжують контролювати владу і проводити глибокі розслідування, надихаючи своїх закордонних колег, а також демонструвати переконливі приклади застосування нових методів та інструментів у своїй роботі.

У цьому огляді розслідувань 2022 року діє принцип хронології публікацій, не розставляючи пріоритетів по значущості.

У тіні санкцій: як влаштований експорт білоруських нафтопродуктів в Європу – Re: Baltica (Латвія), Білоруський центр розслідувань (Belarus) і Delfi.ee (Естонія)

Журналісти з Білорусі, Латвії та Естонії – об'єдналися, щоб розповісти, чому не дивлячись на жорсткі санкції ЄС експорт білоруських нафтопродуктів в Естонію у 2021 виріс втричі в порівнянні з 2020 роком. Команда повідомила, що угоди здійснювалися через мережу компаній, яку пов'язують з фігурантом списку санкцій — білоруським олігархом, відомим як "енергетичний гаманець президента Лукашенка". У розслідуванні описаний хитрий трюк з підміною митних кодів, який, за словами журналістів, дозволяв безперешкодно продовжувати торгівлю.

Криваві ванни та здоров'я Путіна – Проєкт. (росія)

Журналісти "Проєкту" відновили роботу у вигнанні після того, як в липні 2021 року Генпрокуратура рф визнала небажаною їх організацію розслідувачів, та випустили розслідування про найголовніший секрет кремля – стан здоров'я російського президента. Згідно з висновками "Проєкту", в поїздках Путіна супроводжують в середньому дев'ять лікарів, включаючи хірурга-онколога, що спеціалізується на лікуванні раку щитовидної залози. Крім того, команда повідомила, якими методами нетрадиційної медицини захоплюється глава держави. Серед них – ванни з крові алтайських маралів, яка видобувається з рогів оленів в ході болісної процедури. Зоозахисники порівнюють відчуття тварин з тортурами — вириванням нігтів у людини.

Крадений експорт: Як росія конфіскує зерно в Україні – Texty.org.ua (Ukraine)

Зіставивши дані про переміщення кораблів, супутникові знімки та інформацію про російський експорт, команда українського дата-ньюзрума "Тексти" виявила докази того, що росія краде українське зерно і вивозить на експорт через Кримські порти. Попри те, що багато країн відмовилися від російського імпорту, журналісти виявили, що загальний обсяг проданого державою-агресором зерна, схоже, не змінився в порівнянні з минулим роком, бо головні імпортери російського зерна – Туреччина, Єгипет, Ірак, Саудівська Аравія та інші – отримують постачання з росії в великих обсягах. За даними "Тексту", їх, найімовірніше, вивозять з Севастополя "сірими суднами" – суднами, які, виходячи з порту, не вказують пункт призначення і пливуть з вимкненим маячком AIS. Українська служба BBC відстежила сухопутні маршрути краденого зерна. Під виглядом власника зерновозів журналісти BBC подзвонили перевізникам, які зізналися, що зерно з України їде в окуповані порти Севастополя та Бердянська з російським військовим супроводом.

Вбивцю знайшли по Селфі – Слідство.Інфо (Україна), Важливі історії (росія)

У розпорядженні "Слідства" виявився вкрадений у мешканки села Андріївка телефон, на який російський військовий робив селфі та знімки своїх бойових побратимів. Використовуючи ці фото, розширений пошук в соцмережах, програми для ідентифікації осіб, свідчення очевидців і офіційні документи команді вдалося ідентифікувати особи російських військових, можливо причетних до мародерства, грабежів і розстрілу мирних жителів в селі. Журналісти російських "Важливих історій", які незалежно від українських колег вели своє розслідування подій в Андріївці, додзвонилися до підозрюваного і в телефонному інтерв'ю записали його визнання у вбивстві мирного жителя і звинувачення на адресу командирів, які давали злочинні накази. Про методи й інструменти, які були використані в цих розслідуваннях, журналісти "Слідство.Інфо" і "Важливих історій" розповіли на вебінарі GIJN.

Батальйон "Монако": Елітні українські біженці на Лазурному березі – Українська правда (Україна)

Отримавши інформацію від джерел, журналісти онлайн-видання "Українська правда" вирушили на Лазурний берег і виявили там впливових українців, які ведуть розкішне життя, незважаючи ні на те, що закон про воєнний стан забороняє їм залишати країну. Заглянувши в додаток MarineTraffic і в порт, команда знайшла також дорогі яхти елітних "біженці ", що перечікують війну в теплих краях. Незабаром після виходу цього матеріалу і документального фільму, Державне бюро розслідувань порушило кримінальну справу і почало з'ясовувати обставини, при яких кожен з фігурантів сюжету виїхав за кордон. Уже до вересня був відправлений запит про екстрадицію одного з них. Після цього "Українська правда" продовжила серіал про VIP-біженців документальними фільмами "Батальйон "Монако" -2, "Батальйон "Відень" та "Батальйон "Відень"-2.

Вбивці на віддаленні. Хто і як наводить ракети на українські цивільні об'єкти – The Insider (росія), Bellingcat (Нідерланди) і Der Spiegel (Німеччина)

У своєму спільному розслідуванні журналісти трьох видань знайшли секретний підрозділ в складі Головного обчислювального центру Збройних сил Росії, і ідентифікували 30 військових інженерів, відповідальних за наведення ракет на українські цивільні об'єкти. Цю групу навідників вдалося виявити за допомогою аналізу даних з відкритих джерел про тисячі випускників військових виш росії, а також білінгу телефонних дзвінків та іншої інформації, отриманої на російському "чорному ринку даних". Методику цього розслідування детально описує на своєму сайті Bellingcat. А тут можна почитати про методи, а також етичні та правові нюанси використання даних з "чорного ринку".

Куратори Молдови від ФСБ і рублі для президента Додона – RISE Moldova (Молдова) і Центр "Досьє" (росія)

У спільному розслідуванні журналісти RISE Moldova і Центру "Досьє" розповіли, як був влаштований вплив російських спецслужб на молдавських політиків. Вивчивши метадані документів, білінги мобільних телефонів і інформацію про перельоти, команда з'ясувала, що передвиборча стратегія Партії соціалістів Молдови, тексти виступів молдавського експрезидента Ігоря Додона і його кроки у внутрішній та зовнішній політиці узгоджувалися з російськими спецслужбами та політтехнологами. Журналісти пішли далі й розкрили особистості офіцерів ФСБ, які працювали в Молдові, а також розповіли, які сценарії захоплення Молдови нібито пропонували кремлівські аналітики. Потім команда доповнила своє розслідування, назвавши суми, які, ймовірно, отримували молдавські політики за проросійську позицію.

Лісові брати: Як дерево з Білорусі та Росії потрапляє в Європу в обхід санкцій – БРЦ (білорусь), Kloop (Киргизстан), Siena (Литва), Vlast.kz (Казахстан), Fundacja Reporterów ( Польща ), OCCRP

Міжнародна команда об'єдналася, щоб з'ясувати, яким чином Центральна Азія, у якій практично немає власних лісів, раптово виявилася великим експортером деревини в Європу. Журналісти виявили кілька киргизьких і білоруських компаній, які постачали торговців фальшивими документами для вивезення санкційних пиломатеріалів в Євросоюз, зокрема, в Литву, Польщу, Німеччину, Данію і Латвію. За підрахунками Білоруського центру розслідувань, схеми непрямого реекспорту білоруської деревини в ЄС через Киргизстан та Казахстан принесли своїм організаторам близько 16 мільйонів євро. OCCRP повідомляє, що після виходу публікації, одного з литовських політиків виключили з партії за причетність до схем ухилення від санкцій.