Куп'янщина: як живуть ті, хто не хоче евакуюватися (фото, відео)

23 серпня 2023 р. 13:04

Куп'янщина: як живуть ті, хто не хоче евакуюватися (фото, відео)

Пошкоджений російськими обстрілами магазин. Село Ківшарівка, Харківська область. Фото: ЦПР

Село Ківшарівка розташоване за 14 кілометрів від Куп’янська у Харківській області та за 15 кілометрів від лінії фронту. Попри постійні прильоти та оголошену обов‘язкову евакуацію з Куп’янського району не всі місцеві жителі хочуть та збираються виїжджати. Через це волонтери, медики, психологи, юристи громадської організації "Шлях України" приїжджають до тих, хто залишаються жити під постійною небезпекою, аби надавати потрібну допомогу. 

Журналістка ЦПР Альбіна Карман з'їздила з волонтерами та медиками на Харківщину.


Житловий будинок, пошкоджений внаслідок російських обстрілів у липні 2023 року. Село Ківшарівка, Харківська область 


Медик ГО "Шлях України" Костя на одному з виїздів у Куп’янському районі


Житель Ківшарівки, який не хоче евакуюватися

Володимиру Миколайовичу 76 років, виїжджати з рідного дому він не хоче. Його донька каже, що речі про всяк випадок зібрали, але будуть вдома до останнього.

У чоловіка захворювання серцевих судин, через що його нога та рука покриті язвами. Медики приїжджають робити йому періодичні перев’язки та очищати рани від ороговілих частин шкіри. 

Попри періодичний біль під час очищення рани Володимир Миколайович посміхається і розповідає гумореску. 

Костя каже, що лікувати захворювання дідуся потрібно зсередини, тому волонтери домовлялися за лікування Володимира Миколайовича у Харкові, але той відмовився. 


Медик та водій ГО "Шлях України" Коля

Медик та водій Коля розповідає, що виїзди груп медиків, психологів та юристів до прифронтових населених пунктів Харківщини "Шлях України" розпочали ще в березні. Зараз вони відбуваються  тричі на тиждень. 

Зокрема, медичний екіпаж виїжджає не лише на перев’язки та огляди маломобільних, але й на госпіталізацію та евакуацію населення. Усе залежить від заповнених заявок.


Розбитий міст у Куп’янську

За кілька днів після нашого візиту на Куп‘янщину росіяни влучили в переправу через річку Оскіл. Переправа і так пролягала через розбитий міст у Куп’янську. 

Як повідомляють водії ГО "Шлях України", наразі там тривають відновлювальні роботи. 


Вибух авіабомби поблизу Куп‘янськ-Вузлового 16 серпня 2022 року 

Усього за період з 9 серпня по 22 серпня з населених пунктів Куп‘янщини евакуйовали 601 людину, в тому числі 153 дитини.

Читайте також: На кордоні Миколаївщині та Херсонщини: чому у знищене росіянами село повертаються люди