Мільйонер-безхатько: Галантернік 4 роки не мав реєстрації свого місця проживання

10 серпня 2022 р. 18:23

Мільйонер-безхатько: Галантернік 4 роки не мав реєстрації свого місця проживання

Одеський бізнесмен Володимир Галантернік з 2017 по 2021 рік не мав зареєстрованого свого місця проживання в Україні і, очевидно, закордоном також. 

Про це стало відомо 10 серпня в судовому засіданні Апеляційної палати ВАКС, де його захист оскаржував заочний арешт, інформує судова кореспондентка “Центру публічних розслідувань” Катерина Петренко з приміщення суду.

Адвокатка бізнесмена Ольга Просянюк звернула увагу, що в матеріалах справи є довідка, яка підтверджує: Володимир Галантернік у 2017 році знятий з місця проживання на вулиці Ковальській в Одесі. З її слів, більше він в Україні не був зареєстрований. 

У справі є інформація про наступну його тимчасову реєстрацію 1 жовтня 2021 року - це довідка, що він став на консульський облік в Ізраїлі для лікування. А отже, тимчасово там перебував на законних підставах. 

Адвокатка Галантерніка Ольга Просянюк

Також у справі є дозвіл на тимчасове проживання бізнесмена в Лондоні. Його видали 29 квітня 2021 року та він дійсний до 10 грудня 2022 року. 

Захисниця Ольга Просянюк стверджувала, що Галантернік постійно проживав в Лондоні з родиною. Вона надала запевнення в цьому лондонського нотаріуса, опитування водія бізнесмена, консьєржа, рахунки на комунальні послуги. Утім, в суді стало відомо, що з огляду на надані в рамках кримінального провадження документи, з 2017 по 2021 рік Володимир Галантернік не мав зареєстрованого місця проживання ні в Україні, ні в Великій Британії, ні в Ізраїлі. 

Українське законодавство вимагає, щоб він був зареєстрований в Україні. Так, ст. 6 Закону України “Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні” зобов’язує громадянина України протягом тридцяти календарних днів після зняття з реєстрації місця проживання та прибуття до нового місця проживання зареєструвати своє місце проживання. Якщо цього не зроблено, на особу чекає адміністративна відповідальність. 

Хоч захист запевняв, що Галантернік давно живе в Лондоні, суд не отримав відповіді на питання, на яких правових підставах він там проживав з 2017 року по весну 2021 року.  

Важливо те, що наявністю документів на дозвіл тимчасово перебувати в Лондоні та Ізраїлі до повідомлення про підозру 5 жовтня 2021 року захист Галантерніка обґрунтовує вимогу до правоохоронних органів надсилати йому повідомлення про підозру на закордонні адреси. Цього не зроблено. Адвокати домагаються скасування заочного арешту своєму клієнту, позаяк, на їх переконання, він не набув статусу підозрюваного у справі щодо створення та функціонування в Одесі злочинної організації, яка нібито скоювала економічні злочини з землею. 

Натомість Національне антикорупційне бюро України та Спеціалізована антикорупційна прокуратура мали інформацію про те, що його реєстрація в Україні чинна. Обвинувачі вважають, що місце проживання Галантерніка в Одесі по вулиці Ковальській не було перерване у 2017 році та було дійсне станом на 2021 рік, а саме на момент повідомлення про підозру. 

Прокурорка САП Анастасія Андронова розповіла, що коли бізнесмен ставав на консульський облік в Ізраїлі, то сам вказав у офіційних паперах, що його місце реєстрації - в Одесі по вулиці Ковальський. Це також документально підтвердила Державна міграційна служба України. 

Прокурорка САП Анастасія Андронова

Також прокурорка наголошує: незрозуміло, яку саме з адрес за кордоном захисники вважають місцем проживання свого клієнта, бо в документах стосовно Великобританії плутанина з номерами будинків та квартир, а консульський облік в Ізраїлі  - це тимчасове перебування. 

“З Ізраїлем теж немає конкретики, бо договори про оренду житла відмінні між собою за формою та змістом. Тож на момент повідомлення про підозру у нас не було достовірних відомостей про адреси за кордоном. Ми володіли лише інформацією про чинну реєстрацію в Україні”, - наголосила прокурорка. 

Тому сторона обвинувачення запевняє, що Галантернік належно повідомлений про підозру, виступає проти скасування заочного арешту та наголошує, що відповідна ухвала суду першої інстанції законна та обґрунтована. 

Зі слів прокурора САП Валентина Мусіяки, підозрюваний бізнесмен майже все літо 2021 року провів в Україні та покинув нашу державу, коли слідство виходило на фінальну стадію розслідування, яка дозволяла повідомити про підозру. 

Важливо нагадати, що 31 серпня 2021 року Володимир Галантернік приватним літаком через летовище в Харкові перетнув пункт пропуску й покинув Україну. Державна прикордонна служба на прохання НАБУ мала інформувати детективів про наміри бізнесмена перетнути кордон. Проте цього разу бюро не отримало звістки. 

«За умисної бездіяльності працівника Державної прикордонної служби Галантернік зміг покинути територію України. Прикордонника притягнули до дисциплінарної відповідальності», – проінформував у суді першої інстанції прокурор САП Валентин Мусіяка.

За словами обвинувача, незадовго до цього бізнесмен хотів перетнути кордон у напрямку Молдови непритаманним для нього способом – автівкою. Зазвичай бізнесмен літав чартерними літаками. Але того разу залишився, бо, вочевидь, дізнався, що прикордонники проінформували НАБУ.

Зауважимо, підозрюваний сьогодні в засідання не прийшов на розгляд апеляційних скарг свого захисту.  Його повідомляли про суд за останніми відомими адресами в України. Адвокатка заявляє, що він не ховається і “хоче прийти до суду, просить про це, але не може”. Захист каже, що він проживає в Лондоні та попри відоме місцезнаходження, його не повідомили про судове засідання за цією адресою. Сторона захисту вважає, що його потрібно повідомляти в рамках міжнародної правової допомоги. 

Натомість прокурорка Андронова наголошує, що в справі немає чіткої однозначної та підтвердженої адреси, за якою проживає Галантернік. 

Захист оскаржував рішення ВАКСу від 9 грудня 2021 року про заочний арешт. Тоді обвинувачі довели, що Галантернік може незаконно впливати на свідків, підкуповувати експертів, знищувати та приховувати документи, вчиняти інший злочин, переховуватися і переховувати наближених до нього осіб, а також перешкоджати кримінальній справі.

Адвокати просили відмовити в обранні будь-якого запобіжного заходу, бо за їх версією, він не набув статусу підозрюваного, повідомлення про підозру не обґрунтоване та нібито було порушення закону під час винесення рішення першої інстанції. 

Розгляд апеляційних скарг продовжать 23 серпня. 

Нагадаємо, Володимир Галантернік перебуває за межами України та оголошений в міжнародний розшук. Йому інкримінують скоєння низки економічних злочинів з майном комунальної власності за ч. 1 ст. 255; ч. 2 ст. 364; ст. 28; ч. 5 ст. 191 та ч. 3. ст. 209 Кримінального процесуального кодексу України.

За версією слідства, злочинна організація з-поміж чиновників Одеської міськради та низки інших осіб за період від 2016 по 2019 рік завдала матеріальної шкоди місту на 558 мільйонів гривень. Як повідомляв раніше прокурор САП Валентин Мусіяка, загалом доходи від «проєктів» Володимира Галантерніка в одній з виявлених під час обшуку таблиць становлять понад 170 мільйонів доларів США. У справі 16 підозрюваних. За даними НАБУ, особи заволоділи п’ятьма земельними ділянками в Одесі за адресами: Гагарінське плато, 4 (житловий комплекс Sea View); Варненська, 27 з літерами А, В і Г (ЖК «Скай Сіті»); Жаботинського, 54А (ЖК «Альтаїр-3») та Академічна, 30 (апарт-комплекс «Морська резиденція»). Усі вказані будинки збудувала компанія «Будова», яку пов'язують з Галантерніком. 

Правоохоронці вважають, що злочинна організація може займатись економічним грабунком Одеси і донині. 

Авторка: Катерина Петренко